artikel> Groen overtuigt humane wetenschappers, biomedici kiezen N-VA

VETOPEILING 2019: Bekijk hier de uitslag per faculteit

Ook op facultair niveau twijfelt de student tussen geel en groen. Groen en N-VA winnen beiden in vijf faculteiten. CD&V snoept Rechten af van N-VA, maar kan nergens procentpunten winnen.

Gepubliceerd

De weergegeven uitslagen zijn diegenen op federaal niveau. Van de faculteiten Industriële Ingenieurswetenschappen en Bewegings- en Revalidatiewetenschappen kon geen data bekomen worden. De faculteiten Theologie en Religiewetenschappen en Architectuur kenden een te kleine respons. 

Daarmee verschilt het plaatje nauwelijks van de uitslag in 2014. Nochtans vallen in heel wat faculteiten opmerkelijke verschuivingen op. Een overzicht.

Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen

Weinig verschil aan de top bij de bio-ingenieurs. N-VA wint 2,4%, Groen en CD&V lijden kleine verliezen. Open Vld profiteert met 3,7% winst en hopt over de christendemocraten. Onderaan wordt sp.a afgestraft met 8,1%, terwijl Vlaams Belang met 4,5% de grootste winst boekt. PVDA is de enige linkse partij die afsluit met winst.

Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen

N-VA kan ook de economen overtuigen: de FEB is de enige faculteit waar de Vlaams-nationalisten erop vooruitgaan. Kort daaronder volgen hun (ex-)coalitiepartners van de Open VLD, die met 31,6% nergens beter doen, maar wel hun leiderspositie moeten afstaan. Vlaams Belang boekt een forse winst en verovert de derde positie, net boven Groen en een zwaar verlieslijdend CD&V. Opvallend: op 117 studenten economie kiest niemand voor de sp.a.

Faculteit Farmaceutische Wetenschappen

Farmacie mag zich met reden de meeste rechtse richting van de KU Leuven noemen. Zowel N-VA als Vlaams Belang halen er hun hoogste scoren en vormen met gemak een meerderheid. Die laatste partij heeft dat te danken aan een winst van maar liefst 16,6%. Open VLD van minister van Volksgezondheid Maggie de Block nestelt zich tussen de twee, maar moet 5,5% toegeven. Groen haalt nergens minder dan in farmacie.

Faculteit Geneeskunde

De faculteit Geneeskunde is de grootste aan de KU Leuven. Op 169 respondenten komt N-VA als grootste uit de bus met 29,6%. Groen maakt een flinke opmars van 7% en eindigt op de tweede plek met 24,1%. Open Vld blijft op drie met een kleine winst van 1,9%, voor een CD&V dat van twee naar vier tuimelt. Ook bij de dokters is Vlaams Belang de grootste winnaar, sp.a balanceert dan weer op de kiesdrempel.

Faculteit Ingenieurswetenschappen

De burgerlijk ingenieurs leverden 96 stembiljetten in. N-VA is er zowel winnaar als verliezer: de eerste plek gaat immers gepaard met een verlies van 10,2%. Open Vld profiteert met 1,7% en krijgt de Vlaams-nationalisten stillaan in zicht. Groen stuitert over CD&V, dat met meer dan vijf procent verlies de tien procent in zicht krijgt. Ingenieurswetenschappen kent een opvallende linkse onderstroom: PVDA is de grootste winnaar met 5,3% winst, voor sp.a dat zowaar 0,2 procentpuntjes winst laat optekenen.

Faculteit Letteren

Met de Faculteit Letteren duiken we in de eerste ‘groene faculteit’. Groen haalt er met 47,8% net geen absolute meerderheid en kent daardoor nauwelijks concurrentie. De Zweedse coalitiepartners volgens op meer dan 30 procentpunten achterstand, voor sp.a dat haar personal best haalt op 7,1%. De PVDA duikt opnieuw onder de kiesdrempel, daar vindt het ook Vlaams Belang terug dat hier niet weet door te breken. 113 respondenten uit Letteren vulden de peiling in.

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Die absolute meerderheid haalt Groen wel bij Psychologie. Maar liefst 56,4% van de psychologen kiest zondag immers voor Groen, een spectaculaire winst van 25,1%. CD&V houdt nog redelijk stand op 17,9%, voor N-VA en Open Vld. De steekproefgrootte van Psychologie is met 38 respondenten te klein voor exacte resultaten, maar kan wel wijzen op een sterke steun voor de groenen.

Faculteit Rechtsgeleerdheid

Voor de juristen mag het nog eens 5 jaar Geens op Justitie zijn: CD&V ontfutselt voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid de eerste plek van N-VA, een steun die trouwens ook in het professorenkorps zichtbaar was. Ook Open Vld springt over N-VA, maar met slechts 2,2% verschil tussen de eerste drie partijen is er nog ruimte voor een comeback van De Wever en co. Groen is ook bij Rechten de grote winnaar met zeven procentpunten winst. Vlaams Belang wipt over sp.a, dat onder de kiesdrempel duikt. Daar wordt het gezelschap gehouden door PVDA, dat weinig potten kan breken met nog geen procent. 135 respondenten vulden de enquête in.

Faculteit Sociale Wetenschappen

Het triumviraat van politicologen, sociologen en communicatiewetenschappers zet Groen op één met 42,5% en 13,2% winst ten opzichte van 2014. Open Vld maakt een opmerkelijke tuimeling van twee naar vier, waardoor N-VA en CD&V elk een plekje opschuiven en zicht krijgen op een medaille. Sp.a haalt in sociale wetenschappen haar beste resultaat, maar ziet grote concurrent PVDA met exact dezelfde score naast haar komen. Het Vlaams Belang blijft nog even onder de kiesdrempel.

Faculteit Wetenschappen

De Faculteit Wetenschappen kiest als enige puur wetenschappelijke richting voor Groen. De groenen boeken er een spectaculaire 14,7% winst en blijft meer dan 25% voor op eerste achtervolger Open Vld, dat zelf ook op 5% winst kan rekenen. N-VA maakt een serieuze tuimelperte en valt van 24,2% naar 11,7%, net als coalitiepartner CD&V die op hetzelfde resultaat komt. PVDA verdubbelt haar score en komt op 6,5% en recupereert daarbij een stuk van het bijna 10% verlies van sp.a; Vlaams Belang haalt de kiesdrempel niet. Voor de Faculteit Wetenschappen vulden 77 deelnemers de peiling in. De wetenschappers hebben het grootste percentage blanco-stemmers.

Hoger Instituut voor Wijsbegeerte

Met 33 respondenten is de populatie filosofen net groot genoeg om uitspraken over te doen. Het HIW kiest overtuigend voor Groen, dat het met meer dan 20% verschil haalt van het marxistische PVDA. Verenigd links haalt in Wijsbegeerte net geen 70%, wat de richting meteen de meest linkse van de KU Leuven maakt. Voor filosofie bestaat geen data uit 2014.

Powered by Labrador CMS