artikel> Fuifzaal zat in problemen

Albatros nipt in orde voor het nieuwe schooljaar

Niet alle attesten op tijd in orde, een controleur die niet komt opdagen: bijna moest fuifzaal Albatros haar eerste feestje annuleren.

Gepubliceerd

Spannende dagen bij LOKO. Het had weinig gescheeld of fuifzaal Albatros, onder het beheer van de Leuvense studentenkoepel, kon maandagavond aan de start van het academiejaar niet opengaan. Pas die ochtend kwam het verlossend bericht van een positieve controle.

Horecazaken hebben een vergunning nodig van de politie. Die kan zo’n vergunning pas leveren na gunstig advies van de brandweer omtrent de veiligheid van het gebouw. Door een beleidsverandering van deze zomer moet die vergunning, dus ook het veiligheidsattest, nu om de vijf jaar en bij elke nieuwe uitbater worden vernieuwd. Dat is lastig voor fakbars en fuifzalen zoals de Albatros, die jaarlijks van beheerteam wisselen. Dankzij een akkoord met de politie blijft de vergunning voor hen toch de gebruikelijke vijf jaar geldig.

Desalniettemin krijgt Albatros deze zomer een preventieadviseur van de brandweer over de vloer. Maar omdat de vorige controle van 2010 dateert, kan LOKO de nodige attesten van veiligheid niet voorleggen, wat hun vergunning in gevaar brengt. Daarop laat de studentenkoepel midden september de fuifzaal keuren. Daaruit blijkt dat er wat mis was met de elektriciteitsinstallatie van de zaal. Dat is geen structureel probleem, maar genoeg voor een negatief advies van de controleur. Een tweede controle wordt ingepland op donderdag 22 september, in de hoop dat de elektricien de problemen tegen dan heeft oplost.

Maar die donderdag kan de keuringsdienst onverwachts niet meer komen. De controle wordt verplaatst naar maandag 26 september, dezelfde dag als de geplande opening van de fuifzaal. Een ontbrekende of negatieve controle zou het ontbreken van de vergunning betekenen.

Zo’n vaart is het uiteindelijk niet gelopen. De tweede controle blijkt positief, waarop LOKO de benodigde attesten verkrijgt en dus ook haar vergunning kan behouden. Eind goed, al goed. Maar al kwam de controle nu onverwachts, zelfs zonder de te vernieuwen vergunning waren de attesten uit 2010 nu per definitie vervallen. Dat er behoorlijk is geflirt met de deadline, beseft ook Pieterjan Vaneerdewegh, mandataris overlast bij LOKO. “Het leek wel de wet van Murphy”, vat hij het samen.

Powered by Labrador CMS