artikel> Openingsuren beperkt tot piekuren, grootkeuken Heverlee sluit

Alma herstructureert: 42 jobs bedreigd

Studentenrestaurant Alma stelde vandaag een herstructureringsplan voor op haar ondernemingsraad. Er vallen allicht 42 ontslagen bij de financieel noodlijdende restaurantketen.

Gepubliceerd

Er zijn grote veranderingen op komst bij Alma, het studentenrestaurant van KU Leuven. De vzw heeft de intentie om 42 van haar 137 werknemers op straat te zetten in het kader van een herstructureringsplan. 'Willen we veilig stellen waar Alma al generaties voor staat, dan moeten we nu ingrijpen voor het te laat is', zegt Stefaan Saeys, voorzitter van de raad van bestuur van Alma.

Met het toekomstplan hoopt Alma opnieuw terug te keren naar haar essentie als cateraar. Er worden geen restaurants gesloten; wel zouden de openingsuren worden aangepast conform de piekuren.

De grootkeuken in Heverlee, waar maaltijden worden voorbereid, zal wel de deuren sluiten. Dat betekent dat Alma voortaan alle maaltijden in de restaurants zelf klaarmaakt. Die operatie is bedoeld om kosten te dekken: 'De eenheid in Heverlee moest volledig vernieuwd worden. Dat zouden heel zware investeringen zijn geweest', vertelt Saeys.

'Niet ingrijpen, deze negatieve spiraal niet stoppen, zou het einde betekenen voor Alma en dat willen we net vermijden', gaat Saeys verder. De directie begrijpt wel dat dit voor het personeel een bittere pil is om te slikken: 'De medewerkers die Alma verlaten zullen via outplacement begeleid worden naar een nieuwe job, ook dat is onze bekommernis.'

Saeys benadrukt wel dat het plan dat voorligt voorlopig nog een intentieverklaring blijft. De komende weken wordt het sociaal overleg met de vakbonden opgestart.

Financieel zwaar weer

De studentenrestaurants van Alma verkeren al langer in zwaar weer. Vorig jaar daalde de omzet met 73% ten gevolge van de covid-crisis, 2021 brengt voorlopig weinig beterschap. CEO Daniël Lips verklaarde in september dat de reserves nagenoeg uitgeput waren.

Eerder dit jaar sprong de KU Leuven al bij om de cateraar meer zuurstof te bieden. De universiteit heeft de gebouwen en infrastructuur van Alma overgenomen om vaste kosten te verminderen. In ruil daarvoor kreeg KU Leuven meer inspraak over de prijs.

Alma heeft negen restaurants in Leuven en één in Kortrijk en realiseert een omzet van 15 miljoen euro. De vzw stelt 137 werknemers tewerk.

Powered by Labrador CMS