reportage> De geruststellende traagheid van de Kerstmarkt

Brexitburgers en Belle Perez

Wie een wintermarkt zoekt, is in Leuven aan het verkeerde adres. Wie wil baden in alle clichés die kerst rijk is, kan bij deze wel zijn zoektocht staken.

Gepubliceerd

Bij elk evenement of attractie hoort eensouvenirshop, maar in de laatste maand van het jaar is de souvenirshopzelf het evenement en de attractie. InLeuven onderging de kerstmarkt dit jaar een ware revolutie: de traditionelewitte tentjes moesten plaatsmaken voor houten hutten en tentjes in - ahum -‘houtkleur’. Voor de rest werd ergodzijdank niet teveel geraakt aan het traditionele concept, nog steeds kan demeest inspiratieloze cadeaushopper hier terecht voor de wildste cadeau-ideeën,van geurkaarsen tot geurzeep en terug.

Maar ook wie reeds al zijn cadeaus bijelkaar heeft, zal zich niet vervelen op de kerstmarkt. Er is dit jaar dan welgeen reuzenrad of ijsbaan te bespeuren, maar op de imposante main stage aan debibliotheek passeren elke dag de grootste sterren op aarde. Op de openingsavondwerd zo maar eventjes Belle Perez bereid gevonden om de festiviteiten te openenen daags nadien speelde Wim Soutaer het Ladeuzeplein helemaal plat. Op dagdrie, de dag dat wij een bezoek brachten aan de Leuvense kerstmarkt, stondzelfs kniezwengel-legend Kate Ryan op de planken en ze deed dat niet alleen, zebracht ook haar goede vrienden Live en Acoustic mee.

Ook Hagelandse gehaktballen worden in deze periode uiteraard Hagelandse kerstballen genoemd

We begonnen onze rondgang op het gezelligdrukke Ladeuzeplein tussen de cadeautentjes. Uit het kerstverhaal weten we datde drie koningen deze traditie ooit in gang trapten en dat zij daarvoorhelemaal uit het oosten kwamen. Ook vandaag de dag leeft deze traditie voort - wiede ‘made in’-labels van de aangeboden waren bekijkt, zal merken dat het nogaltijd de goeie mensen uit het verre oosten zijn die ons met cadeaus willenoverladen. Mooie tradities zijn er om in stand gehouden te worden. Wie zich nogsteeds in de nazomer waande toen hij thuis vertrok kan zich hier van de nodigemutsen, sjaals, handschoenen of onesies voorzien.

Nog steeds te koud? Geen paniek: elk eet- ofdrinkstandje heeft ettelijke terrasverwarmers in de aanslag staan om hetcomfort van de kerstmarktbezoeker boven elke klimaatdoelstelling te plaatsen.Ook in hun aanbod is de kerstsfeer nooit ver weg. Er wordt bijvoorbeeld geengewone koffie maar feestkoffie geserveerd, en ook Hagelandse gehaktballenworden in deze periode uiteraard Hagelandse kerstballen genoemd. Nog steeds tekoud? Wederom heeft de kerstmarkt aan alles gedacht, op het uiteinde aan debibliotheek staat nog steeds het druppelkot, oftewel een jeneverbar met eenzeer uitgebreide selectie.

Omdat een deel van het gezelschap reeds eenhongertje heeft opgebouwd, besluiten we iets verderop voor een shooter te gaanin een tent die ook een Brexit-burger op zijn menu heeft staan. De rum-sourshooter, geserveerd in een plastic vingerhoed, proefde vooral naar de nietalcoholische ingrediënten en de Brexit-burger bleek gebaseerd op zwarte pens. Wie nog twijfelde of de Brexit een goed of een slecht idee was, kan hierinhet antwoord vinden. De jacket potatoes waren smaaktechnisch wel een heel goedidee maar met een prijskaartje van 6 euro voor één aardappel op financieelvlak een iets mindere ingeving.

Op de doorgang naar het Herbert Hooverpleinis er een zeldzame oase van rust. Hier staan twee tentjes van ‘Het Hippo &Friends type 1 diabetesfonds’ fondsen te werven voor hun goede doel doortheelichtjes te verkopen aan 2 euro per stuk. Ook de sympathieke direct-marketing-jobstudentenvan Pengo manen hier de passanten aan tot het versnellen van hun wandeltred,een aangename afwisseling met de comateus slenterende menigte elders op demarkt. Verder op het Herbert Hooverplein nog meer broeken van hetzelfde laken,cadeau-tentjes afgewisseld met eet- en drankstandjes en helemaal achteraan een tentmet een uitgebreid jenever-assortiment. Wij probeerden daar alvast de‘galetten’-jenever en de ‘citroen-cactus’-jenever, beide met hun prijskaartjevan 2,5 euro nog best democratisch te noemen. Ook de glühwein aldaar was bestte pruimen voor glühwein .

Met zijn prijskaartje van 6 euro voor één aardappel op financieel vlak een iets mindere ingeving

In alle gezapigheid is de kerstmarkt echter ook een soort rustpunt - elk jaar een beetje hetzelfde, elk jaar dezelfde kleine ergernissen. Het is makkelijk om er cynisch over te doen, maar de Leuvense pleinen zouden toch maar kaal aanvoelen in de winter zonder wat inkleding. Dat het allemaal niet zo studentikoos is qua prijzen - achja. Zoiets moet kunnen, zo één keer per jaar.

Powered by Labrador CMS