ANALYSE CLUBS

Cantores Lovanienses: de club die zingt

'Samen zingen wordt vaak als 'niet mannelijk' gezien.'
'Samen zingen wordt vaak als "niet mannelijk" gezien.'

Cantores Lovanienses is een mannenkoor dat het artistieke probeert te verzoenen met het studentikoze. Naast het zingen van folkloristische liederen organiseert de organisatie ook eigen clubactiviteiten.

Gepubliceerd

Cantores Lovanienses vormt een unieke combinatie tussen club en mannenkoor. De organisatie wordt geleid door zowel een senior als een dirigent. 'Dat onderscheid is belangrijk', benadrukt Ben Lommelen, initiatiefnemer van de organisatie. 'De senior focust op clubgerelateerde activiteiten, terwijl de dirigent instaat voor het kwalitatieve aspect van het koor.'

De mannen repeteren elke week onder leiding van hun dirigent. 'Kringen vragen ons geregeld om een optreden bij een lustrumviering, lezing of galabal. Dan zingen we hun clublied en andere studentikoze liederen meerstemmig', vertelt Magnus van Kerckhove, senior van de club.

'Onze voornaamste bezigheden zijn dus optredens', voegt hij nog toe. 'Maar we organiseren ook andere activiteiten zoals een jaarlijkse quiz en – uiteraard – deftige cantussen.' Daarnaast sluiten ze ook elk jaar af met hun legendarische 'zitting': een cantus in kostuum met een vijfgangenmenu.

'Samen zingen wordt blijkbaar vaak als "niet mannelijk" gezien. Wij proberen dat stereotype te doorbreken'

Ben Lommelen, initiatiefnemer van de organisatie

'Mannenkoren hanteren een specifiek genre met een eigen klankkleur', weet van Kerckhove. Van de circa vijftig koren in Leuven zijn er volgens hem slechts vier die enkel uit mannen bestaan. 'Dat in combinatie met de studentikoze visie maakt van Cantores een unicum in Leuven', benadrukt Lommelen.

Het is ook niet makkelijk voor koren om mannenstemmen te vinden. 'Samen zingen wordt vaak als "niet mannelijk" gezien', stelt Lommelen. 'Wij proberen dat stereotype te doorbreken.'

Oorsprong

Op 15 oktober 2015 vond de eerste repetitie van de zangvereniging plaats, maar het zaadje werd 6 jaar eerder in Zweden geplant. 'In 2009 vertrok ik op Erasmus', vertelt Lommelen. Hij was heel actief in het Leuvense studentenleven en genoot enorm van het zingen op cantussen.

'Maar die hadden ze in Zweden niet', legt Lommelen uit. Er bestond wel een zeer uitgebreide traditie rond koren en Lommelen besloot zich daarbij aan te sluiten. 'Ik was daar zo van onder de indruk, dat ik een poging wilde wagen om zelf zo'n studentikoos mannenkoor op te starten.'

'In 2014 besloot ik om bij te studeren', vertelt Lommelen. 'Toen is het idee pas echt van de grond gekomen en ben ik begonnen te netwerken, op zoek naar gelijkgestemden.'

De traditie gaat verder dan enkel de activiteiten. De mannen van Cantores Lovanienses staan bekend om hun traditionele linten en petjes. 'Die witte petjes werden in Zweden zelfs door het rectoraat gedragen bij belangrijke gelegenheden', vertelt Lommelen.

Ook de kleurendracht van de club heeft een betekenis. Het geel staat voor het plezier en het studentikoze van de club, terwijl de zwart-witte combinatie verwijst naar een notenbalk en het stijlvolle aspect van het koor. Ook de connectie met de KU Leuven wordt aangewezen door een combinatie van blauw en wit.

Meer weten

Wie interesse heeft in het koor of haar activiteiten kan aansluiten op hun repetities. Die vinden elke maandag plaats in MSI 03.09 om 19u30. Het koor helpt je ook graag verder door zorgzame, groeigerichte feedback te geven op onder andere zangtechniek. Met vragen kun je steeds terecht op hun Facebook- en Instagram-pagina of via cantoresleuven@gmail.com.

Powered by Labrador CMS