artikel> De zoektocht naar (de beste) filterkoffie in Leuven

De Weegschaal: filterkoffie

Van 1 tot 6 oktober vindt de Leuven Coffee Week plaats. Als ware proefdieren testten we voor jullie verschillende soorten filterkoffie uit.

Gepubliceerd

Prijs

  • Madmum (€2,70)
  • Noir (€2,70)
  • Onan (€2,90)
  • Mont (€2,40)
  • Illy (€1,30)

Waar vind je in Leuven het meest smaakvolle studentenvoer?

Een eerste teleurstellende vaststelling voor de millennial: filterkoffie is niet in iedere koffiezaak op ieder moment aanwezig. Na 15 uur daalt de kans op filterkoffie dramatisch. We kozen voor deze uitvoering van het bakje troost om het ruwe product te kunnen beoordelen. Ons vierkoppige panel hield rekening met smaak, prijs, hoeveelheid en of je iets bij je koffie krijgt. Filters with benefits, zeg maar.

Madmum

De koffie uit het hipsterhol van Leuven is niet erg geliefd bij het testpanel, al heeft hij één voorstander. De koffie is eentonig, een one trick pony. Hij ruikt niet uitnodigend, maar is bitter zonder meerwaarde en heeft weinig punch. Je krijgt een kleine portie van het zwarte goud. We zagen niets om te proeven, op wat planten na dan. Er zijn wel geruchten dat er veganistische melk aanwezig is.

Mont

We zijn lovend over deze koffie. Hij is lichtjes zuur en heeft een interessante smaak. De koffie lijkt vanzelfsprekend en heeft een rijke afdronk. 'Voor filterkoffie is het een hoogvlieger', klinkt het bij een panellid. Ook al krijg je een krakeling, de koffie vraagt niet om een koekje. De mensen die je serveren zijn erg vriendelijk. De koffie is qua hoeveelheid vergelijkbaar met die van Madmum.

Voor noodgevallen: Illy

De automaten van Illy staan altijd dichtbij. Je vindt ze in Agora, Alma, De Valk … Maar zoals we hebben horen zeggen: 'Koffie van Agora is om het leed te verzachten, niet om te degusteren.' De koffie is niet zuur, geeft de gewenste boost en is de goedkoopste van de test. Maar pas op, waarschuwen de ervaren drinkers, 'als je er twee na elkaar drinkt krijg je hoofdpijn'.

Noir

Voor liefhebbers van aciditeit. Je koffie kan je drinken vergezeld van nic-nac'jes. De bekers en deksels van de meeneemkoffie zijn van prima kwaliteit; na een ongelukkige val is de beker nog goed gevuld. We vinden de koffie nogal saai en waterig, maar zijn mooie kleur stellen we op prijs. De portie is gelijkaardig aan die van Onan. Wat we er zeker wel aanraden is de chocomelk. Bovendien kan je havermelk en consorten er zonder extra kost krijgen. Deze zaak zou veel betere punten krijgen als het een cappuccinotest was, maar dat is het - jammer genoeg voor Noir - niet.

Onan

Voor een bovengemiddelde prijs krijg je gelukkig bovengemiddelde koffie. De filterkoffie smaakt vol en heeft veel body. De koffie wordt vergezeld van een espresso die we erg konden smaken. Daarnaast mag je een chocolaatje kiezen uit het ruime assortiment. Onan heeft een prima terras om van het herfstzonnetje te genieten.

De koffie van Onan wordt ook geschonken in KUp, de koffiebar in de Universiteitshallen. Een eersteklas studeerplaats eens de inschrijvingsdrukte is overgewaaid en je bereid bent te betalen voor je studeerplek. Personen verbonden aan de universiteit genieten van een korting op hun drankje. En waarom zou je er niet meteen buitenwandelen met een babyromper voorzien van KUL-logo uit de aangrenzende universiteitsshop?

Serveren geen filterkoffie: Bar Berlin, Coffee College.


Powered by Labrador CMS