nieuws> Nog steeds met CST, tappers dragen mondmasker

Fakbars weer danscafés, sommige fakbars openen pas om middernacht

Danscafés mogen nu toch al donderdagnacht opengaan. Sommige Leuvense fakbars bouwen zich doorheen de avond om, anderen openen pas om middernacht. Cantussen mogen ook weer doorgaan.

Gepubliceerd

Cantussen opnieuw toegestaan

In code oranje kunnen cantussen ook weer doorgaan. Het Leuvense burgemeesterbesluit dat cantussen verbood, liep 28 januari af. 'Cantussen buiten konden al in code rood', verduidelijkt Brent Monette, voorzitter van studentenkoepel LOKO. 'Door de schakel naar code oranje kunnen we eindelijk ook terug binnen cantussen, aangezien dynamische horeca-activiteiten ook weer mogen.'

Lees ook:

Stoffen mondmaskers opnieuw toegelaten aan KU Leuven

Vanaf vrijdag valt de verplichting om specifiek chirurgische mondmaskers te dragen weg in KU Leuven-gebouwen. Dat meldt rector Luc Sels.

Na tegenstrijdige informatie mogen fakbars zich deze nacht al omvormen tot danscafés. Ze doen het ondertussen al een paar maanden als zitcafés.

In code oranje moeten gasten geen mondmaskers dragen, maar wel nog steeds een Covid Safe Ticket voorleggen. Dat staat in het koninklijk besluit dat deze namiddag is gepubliceerd. Personeel moet nog steeds een mondmasker dragen, en de bezetting van het danscafé mag maximaal 70% van de capaciteit zijn.

Vanaf middernacht

Fakbars pakken de omvorming op verschillende manieren aan. In Recup in de Tiensestraat worden om 23u alle tafels naar buiten gedragen en heropenen ze om middernacht het café, zegt verantwoordelijke Lien Janssens. Bij fakbar 't Elixir iets gelijkaardigs: om middernacht moeten alle klanten even naar buiten, want dan ruimt het presidium de tafels en stoelen op.

'We zijn op twaalf uur tijd van de ene definitieve beslissing naar de andere moeten gaan'

Dries Herman, fakbar Dulci

Andere fakbars openen vanavond niet voor middernacht. Dulci in de Naamsestraat bijvoorbeeld, want het kost bij hen te veel tijd om de tafels te verplaatsen. Ook Doc's Bar gaat pas open om middernacht.

Chaos

Fakbarverantwoordelijken hebben er chaotische dagen opzitten. Origineel was de verwachting dat de maatregelen om middernacht op vrijdag zouden ingaan, maar woensdag schreef HLN dat het koninklijk besluit met de maatregelen pas vrijdag zou verschijnen. Daarop zegden fakbars hun Facebookevenementen voor de openingsavond af.

Deze ochtend kwam er toch communicatie van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dat code oranje om middernacht zou starten. Dat staat ook in het koninklijk besluit dat ondertussen gepubliceerd is.

'We gaan rekenen op het gezond verstand'

Gil Vanommeslaeghe, studentenflik Leuven

'Voor ons betekent dat toch een groot verschil', zegt Dries Herman van Dulci. 'We moeten nu plots op twaalf uur tijd onze tafels wegdoen, een DJ regelen, meer tappers en meer security regelen. We zijn op twaalf uur tijd van de ene definitieve beslissing naar de andere moeten gaan.'

Capaciteitsbeperking

Fakbars zullen vanaf deze nacht hun bezetting in de gaten moeten houden. 'Op drukke avonden vragen we sowieso aan de stewards om niemand meer binnen te laten als er te veel mensen binnen zijn', zegt Lien Janssens van Recup. 'Je kan dan enkel nog binnen als er anderen buiten gaan.' Nu zal dat moment dus waarschijnlijk vroeger vallen.

Elke fakbar en elk café heeft een maximumcapaciteit die is vastgelegd door de brandweer. 'We kunnen dus goed inschatten wanneer we aan 70% capaciteit zitten', zegt Magnus Van Kerckhove, verantwoordelijke van Doc's bar. 'Op een normale avond krijgen we zo'n 400 à 500 mensen over de vloer, dat moet nog steeds wel haalbaar zijn.'

Het wordt lastig voor de politie om te controleren of horeca-zaken voldoen aan de regels, geeft studentenflik Gil Vanommeslaeghe toe. 'We gaan rekenen op het gezond verstand.'

Fakbars doen alvast hun best om hun ruimtes te vergroten: de Recup opent hun cantuszaaltje achteraan en 't Elixir opent misschien ook de Waaiberg, zegt VTK-praeses Bram Devriese. Daarmee heeft deze donderdagnacht wat weg van de klassieke openingsavonden van het semester.

Powered by Labrador CMS