artikel> Weyts komt met Vlaanderenbreed kader studentenactiviteiten

Geen fuiven of TD's in eerste semester

De Vlaamse overheid heeft, na een kader rond het onderwijsleven bij studenten, nu ook een kader voor studentenactiviteiten daarbuiten klaar. Fuiven, cantussen en galabals kunnen alvast niet doorgaan.

Gepubliceerd

Het beleidskader werkt net als de stad Leuven met een activiteitenmatrix. Hoewel Leuven vorig weekend haar huiswerk al af had, heeft deze regelgeving het voordeel over heel Vlaanderen te gelden. 'Eén kader voor heel Vlaanderen moet verwarring en uitwijkgedrag voorkomen', meent Onderwijsminister Weyts. 'Activiteiten kunnen niet zomaar verplaatst worden naar een andere gemeente: overal dezelfde basisregels.'

In praktijk betekent dat dat fuiven, TD's, galabals of cantussen in het eerste semester niet kunnen plaatsvinden. In samenspraak met studentenvertegenwoordigers van clubs en kringen werd daarnaast ook afgesproken geen dopen te organiseren: 'Dit kan ook een kans zijn om de huidige negatieve perceptie van het ritueel te keren', stelt het persbericht.

Praesidiumweekenden en evenementen

Beter nieuws is er voor praesidiumweekenden. Die kunnen in principe doorgaan bij goedkeuring van de lokale overheid, en met strikte regels rond de onderliggende activiteiten. Erkende verenigingen mogen bovendien tot 50 personen uitnodigen op evenementen in clubverband. Dit kan dan gaan om een quiz, een spelletjesavond of een debat.

Ook sportwedstrijden, grootschalige evenementen en betogingen met minder dan 400 aanwezigen blijven mogelijk. Voor sportwedstrijden wordt een onderscheid gemaakt tussen aanwezigen en deelnemers, waardoor een evenement als de 24 urenloop in principe wel met verschillende lopers kan werken.

Fakbars kunnen openen onder de huidige regels van de horeca. Hetzelfde blijft mogelijk voor recepties. Bijeenkomsten op kot, tot slot, moeten beperkt blijven tot zes personen binnen, en elf buiten, en kan enkel deelnemers omvatten die elkaars bubbel delen.

'We willen het sociale leven van de studenten veilig stellen', zegt Weyts. 'De opschorting van het studentenleven vorig academiejaar heeft een stevige impact gehad op vele jongeren. We geven nu vertrouwen en verantwoordelijkheid aan de studentenvertegenwoordiging om de spelregels goed na te leven.'

Powered by Labrador CMS