artikel> Grootste Leuvense fuif kent geen twaalfde editie

Geen Lokomotion in 2016

De grootste fuif van Leuven, Lokomotion, is niet meer. Een slechte laatste editie en de nieuwe koers van organisator LOKO doen het evenement de das om.

Gepubliceerd

Lokomotion, het uithangbord van studentenkoepel LOKO, is (voorlopig) niet meer. Elf jaar lang lokte het evenement jaarlijks zo’n 4.000 bezoekers naar acht fuifzalen verspreid over heel Leuven. Traditioneel was de organisatie in handen van studentenkoepel LOKO, die daarvoor wel de steun van de kringen inriep.

‘We hadden het gevoel dat Lokomotion meer een sleur geworden was’

Bram Van Baelen, voorzitter LOKO

Dat het evenement dit jaar niet doorgaat, komt in de eerste plaats omdat de vorige editie minder succesvol was: van de 4.200 tickets werden er minstens 500 niet verkocht. In plaats van de winst die het evenement de jaren ervoor kende, leed het vorig jaar dus zo’n 6.000 euro verlies.

Ook merkte LOKO dat het evenement minder breed gedragen werd door de kringen die het normaal gezien helpen organiseren. ‘We hadden we het gevoel dat Lokomotion meer een sleur geworden was bij LOKO en de kringen, iets dat er maar bovenop kwam in plaats van een evenement waar iedereen zich wou achter zetten’, vertelt Bram Van Baelen, voorzitter van LOKO.

LOKO vaart nieuwe koers

Daarnaast past het verdwijnen van Lokomotion ook binnen de nieuwe koers die LOKO nu vaart: de studentenkoepel wil vanaf dit jaar minder zelf organiseren en een meer ondersteunende taak uitvoeren bij de initiatieven van kringen en studenten.

‘Bij de hervorming van LOKO was één van de basisvragen: welke activiteiten moet LOKO nog organiseren omdat niemand anders dat kan doen?’, legt Van Baelen uit, ‘Activiteiten als de 24 urenloop zal niemand anders voor zijn rekening nemen, maar zo’n groot feestje organiseren kan iedereen. De werkgroep hervorming zag de meerwaarde ervan voor LOKO dus niet meer.’ Vanuit LOKO zullen er dus, toch in de nabije toekomst, geen grootschalige fuiven meer komen.

‘We zijn vorig jaar later begonnen met organiseren dan eigenlijk goed was’

Pieterjan, projectmedewerker bij Lokomotion 2015

De mindere laatste editie van Lokomotion kan te wijten zijn aan de benarde situatie waarin LOKO vorig jaar verkeerde: ze hadden toen namelijk voorzitter noch activiteitencoördinator. De organisatie van het evenement kwam dus bovenop het al veeleisende mandaat van enkele andere medewerkers.

‘Dat zorgde ervoor dat we iets later aan de organisatie zijn begonnen dan eigenlijk goed was’, zo vertelt Pieterjan Vaneerdewegh, vorig jaar projectmedewerker bij Lokomotion. ‘Ook is er vorig jaar beslist om iets minder budget in te zetten op bekende namen, dat kan eveneens een oorzaak zijn van de kleinere opkomst.’

Naamsbekendheid

Van Baelen betwijfelt of de kringen nu onmiddellijk evenementen van diezelfde grootte op poten zullen zetten, maar zegt dat hij daar wel zeker mogelijkheid toe ziet: ‘Als je kijkt naar de samenwerking die nu soms spontaan ontstaat waarbij twee kringen een grote TD in Alma 2 organiseren, dan zie ik dat ook wel gebeuren voor grotere evenementen.’

Of het verdwijnen van LOKO’s bekendste evenement afbreuk zal doen aan hun, onder veel studenten al mindere naamsbekendheid, weet Van Baelen niet zeker: ‘Dat studenten Lokomotion kennen staat vast, maar de vraag is of ze het al überhaupt associëren met de studentenkoepel. Of we hierdoor aan naamsbekendheid verliezen, zullen we dus nog moeten zien.’

Powered by Labrador CMS