nieuws> Planningsconflicten belemmeren klassiek evenement

Geen Studentenwelkom volgend academiejaar

Door planningsconflicten zal er volgend jaar geen Studentenwelkom zijn in Leuven. De KU Leuven werkt samen met de partners aan een nieuw concept voor 2023.

Gepubliceerd

Begin volgend academiejaar zal het bekende Studentenwelkom niet meer plaatsvinden. Al tien jaar is het welkomstevenement op het Ladeuzeplein een gevestigde waarde. Een hele dag kunnen studenten er langs info- en eetstandjes wandelen, 's avonds vindt er een festival plaats met geregeld grote namen. Artiesten als Brihang of Compact Disk Dummies passeerden al de revue.

Maar voor de editie van 2022 vonden de organisatoren – KU Leuven, UCLL, LUCA School of Arts en de Stad Leuven – maar geen geschikte datum.

Planningsconflicten

De organisatie was al een lange tijd op zoek naar een geschikt moment. 'Normaal gezien vindt het evenement plaats in de tweede week van het academiejaar, maar het Ladeuzeplein was al bezet op de traditionele datum', vertelt Annelies Vanderstichele, hoofd van de Eventorganisatie van de KU Leuven.

'Er was uiteindelijk toch de optie om het door te laten gaan in de tweede week, maar dat zou dan samenvallen met een ander studentenevenement, Project Leuven Festival.' Dat is een festival op de weide van Alma 3, georganiseerd door enkele kringen zoals VTK en Industria.

'Uiteindelijk maakten we, mede op vraag van LOKO, de gedragen beslissing om Project L alle kansen te geven', aldus Vanderstichele.

Wat dan in de plaats?

'Het is moeilijk om nu nog, zo kort dag, iets te organiseren ter vervanging', vertelt Vanderstichele. 'We grijpen nu de kans aan om tegen 2023 het concept van de Studentenwelkom te herevalueren.'

Wouter Weerts, coördinator Evenementen bij studentenkoepel LOKO: 'We hebben lang geprobeerd om toch iets gerealiseerd te krijgen voor de studenten, maar zullen ons als LOKO nu mee engageren om te werken aan het vernieuwd concept voor academiejaar 2023-2024.'

Ook de kostprijs van het evenement speelde mee in het overleg met de partners. Iedere editie werd het evenement immers duurder om te organiseren, waarbij de last voor sommige kleinere instellingen moeilijker was om te dragen. Volgens Vanderstichele was dat echter geen doorslaggevende factor in de eindbeslissing om het evenement af te lasten. 'Maar in de herevaluatie van het concept naar 2023 toe, zal ook dat financiële aspect wel een belangrijke rol spelen', aldus Vanderstichele.

Afgelopen academiejaar werd beslist om de startersdagen aan de KU Leuven een week vroeger te laten beginnen, en dat vanaf het komende academiejaar. De KU Leuven bekijkt nu samen met de hogescholen, LOKO, stad Leuven en politie hoe ze in 2023 het Studentenwelkom kan integreren in die nieuwe kalender.

Studenten zullen in september nog zelf een feestje moeten bouwen.

Powered by Labrador CMS