artikel> Bio-ingenieurs verbreken wereldrecord ad fundum

Je lazarus zuipen op LBK's bierestafette ... of toch niet?

Gisterennamiddag probeerden studenten op de heidense weide voor Alma 3 het wereldrecord ad fundum bierestafette te verbreken. Dit is wat er gebeurde na 1.779 pinten.

Gepubliceerd

Ter ere van hun 130ste verjaardag organiseerde de Landbouwkring (LBK) op 7 en 8 maart een heuse boerenbraderie. In een gigantische tent op de weide voor Alma 3 konden studenten van alle strekkingen genieten van boerenspelen (lees: nagelknoppen, ringwerpen en meer), henna workshops, en - de kers op de taart - een heuse bierestafette.

Bierestafettes zijn een typisch gebruik van LBK, het concept is simpel: mensen schuiven aan en drinken zoveel mogelijk bier direct na elkaar. Deze keer ondernamen de LBK’ers echter de missie om het wereldrecord ad fundum estafette te verbreken: zoveel mogelijk pinten na elkaar drinken binnen de vier uur. Een vier uur durende estafette met gratis bier volgde, en na 1.779 pinten kon de deurwaarder van dienst blij bekend maken dat een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis was bereikt.

We kwamen aan toen de estafette al zo’n drie uur bezig was, ondanks de gutsende regen hoorden we de ambiance van ver. Onderweg zagen we al enkele lallende studenten, schuilend onder een enorme - waarschijnlijk gestolen - hooibaal. De boerenspelen zijn even stilgevallen omdat iedereen gefocust was op de laatste loodjes van de bierestafette, maar volgens vicepreses Jeroen waren die enorm populair: ‘Vooral het nagelkloppen was in trek, we zijn zelfs nog extra nagels moeten gaan halen omdat de eerste drie zakken op waren.’

Uiteindelijk is het moment daar waarop de resultaten worden bekend gemaakt: de laatste vijf pintjes worden op het podium gedronken en het nieuwe record van 1.779 is bereikt. Met felicitaties van de deurwaarder mogen de beschonken boeren zich op de borst slaan.

Preses Alexander heeft echter nog een verrassing: ‘Niemand moet morgen last hebben van een kater, het bier was immers alcoholvrij'. Luid gejuich weerklinkt. Dat kleine beetje ethisch verantwoord boerenbedrog kan het feestje niet meer bederven. ‘Wij kunnen ons ook perfect amuseren zonder alcohol’, besluit Alexander, en vervolgens wordt het feestje voortgezet, nu wel met echt bier. Te hunner verdediging: al het niet-alcoholische bier was op.

Jeroen is tevreden over het verloop van de avond. ‘Het ging enorm vlot, tegen half zeven was het record al gehaald. We hadden als doel om 1.600 pintjes te halen maar zijn uiteindelijk dan op 1.779 gestrand. De sfeer zat goed, en het slechte weer heeft geen roet in het eten gegooid.’

‘Sommige mensen vermoedden wel dat er iets aan scheelde', vervolgt Jeroen. ‘Sommigen zeiden: 'Dit is geen Stella'. Wij hielden steeds vol dat er wél alcohol in zat. Ik sprak trouwens daarnet nog met iemand die echt ging stoppen omdat hij het al serieus begon te voelen. Volgens mij waren veel mensen er wel mee weg.’

Het record was in 2008 in Gent gezet: daar werden toen zo’n 1.222 pintjes gedronken. VTK heeft het record enkele jaren geleden al verbroken met 1.600 ad fundums.

Of er volgend jaar een vervolg komt weten Jeroen en Alexander nog niet. ‘We hopen eigenlijk dat het een soort traditie wordt. We zijn benieuwd welk record de volgende ploeg kan verbreken.’

Powered by Labrador CMS