nieuws> Leiden alle studentenwegen naar Leuven?

Leuven in de top 50 studentensteden wereldwijd

Op 29 juli publiceerde Quacquarelli Symonds, bekend voor zijn toonaangevende unversiteitsranking, de QS Best Student Cities 2023. Leuven veroverde een plaatsje in de top 50 studentensteden wereldwijd.

Gepubliceerd

Veto evalueerde dit jaar het Leuvense stadsbestuur, dat in de helft van haar ambtstermijn zit. Lees die evaluatie hier: Leuven na 3 jaar Mo

Met zijn 43e plaats staat Leuven als enige Belgische stad in de top 50 van beste studentensteden wereldwijd voor internationale studenten. Tien plaatsen verder staat Brussel, die daardoor net buiten de top 50 valt.

De top drie van de recente QS ranglijst bestaat uit Londen, München en Seoul. Het Verenigd Koninkrijk blijkt met acht plaatsen in de top 50 de meeste 'studentenstadstroeven' te hebben voor internationale studenten.

Werkwijze Best Student Cities Ranking

Indien een studentenstad meer dan 250.000 inwoners heeft, en twee universiteiten huisvest die zijn opgenomen in de QS World University Ranking, krijgt ze een score in de QS Best Student Cities Ranking. Die scores worden toegekend op basis van zes categorieën: universiteitsscores, inclusiviteit van (internationale) studenten, wenselijkheid (leefbaarheid), betaalbaarheid, stem van de student en werkgeversactiviteiten (zoals werkgelegenheid).

KU Leuven huist meer dan 13.000 internationale studenten

De scores per categorie worden bepaald op verschillende manieren. Enerzijds kijkt de QS naar andere ranglijsten, zoals de Globalization and World Cities Index van de University of Loughborough of de Safe Cities Index van The Economist. Anderzijds heeft QS zelf peilingen uitgevoerd bij onder andere werkgevers en studenten. Leuven kreeg zo een totaalscore van 73.5/100 toebedeeld.

De KU Leuven huist dan ook meer dan 13.000 internationale studenten, wat goed is voor een vijfde van haar totale studentenaantal. Op het internationale toneel doet de alma mater het immers niet slecht. Zo stond ze op de 76e plaats in de QS World Universities Ranking. Daarnaast, zoals bleek uit een eerdere peiling van Veto, zijn de studenten die hier studeren over het algemeen tevreden met het stadsbestuur.

Stadsbestuur in symbiose met de KU Leuven

Burgemeester Mohamed Ridouani stelt dat het stadsbestuur en de universiteit nauw samenwerken. In een eerder interview stelt Ridouani dat de aanwezigheid van de KU Leuven de stad Leuven volgens hem interessanter en dynamischer maakt. Naast die samenwerking zet het stadsbestuur naar eigen zeggen in op inclusiviteit, duurzaamheid en burgerparticipatie met zijn ambitieuze bestuursnota Baanbrekend Leuven. Mogelijks verklaart dat de hoge score die Leuven krijgt op vlak van wenselijkheid en inclusiviteit van studenten.

Er is een kotentekort dat steeds groter wordt, waardoor de huurprijzen stijgen

Hoog scoren op ranglijsten doet Leuven wel vaker, maar er blijft werk aan de winkel. Zo blijkt uit een rapport van de federale politie dat Leuven de hoogste criminaliteitsgraad heeft van alle Vlaamse centrumsteden. Daarnaast vermelden Leuvense studenten de verkeerschaos waarbij voetgangers, automobilisten en fietsers zich samen een weg moeten banen door de soms onduidelijke verkeersregels.

Tot slot zijn er ook nog de hoge prijzen waarmee men geconfronteerd wordt om in Leuven te kunnen wonen. Dat geldt voor zowel studenten als pas afgestudeerden. Wat betreft de studenten is er het kotentekort dat steeds groter wordt. De huurprijzen blijven de lucht in schieten.

Met haar aantrekkelijke positionering op internationale ranglijsten blijft het de vraag of Leuven wel voldoende plaats zal hebben om alle studenten te huisvesten, en of ze dat pas afgestudeerd talent vervolgens wel in de stad kunnen houden.

Powered by Labrador CMS