analyse> 'Wij doen het voor de sfeer'

Loop je rijk: prijzen en beloningen op de 24 urenloop

LOKO legt al een paar jaar prijzen voor lopers aan banden. Op de ene plaats win je misschien een all-in skireis, elders niet veel meer dan een t-shirt.

Wat hoop jij te verdienen als loper op de 24 urenloop? Een Tiktak per rondje of een all-inclusive skivakantie? Er zijn grote verschillen tussen de prijzen en beloningen die kringen en residenties uitdelen. Lopers lokken is namelijk niet evident. De teams halen alles uit de (koel)kast om studenten te overtuigen een rondje te lopen.

Kringen moeten rekening houden met wat LOKO's wedstrijdreglement over beloningen en prijzen zegt. Zo mag de cumulatieve waarde van een beloning per loper maximaal twintig euro bedragen. Indien kringen grotere beloningen willen uitkeren, worden die 'prijzen' genoemd en moet er een uitzondering op het reglement aangevraagd worden.

Veel kringen beperken hun prijzen tot een waarde van 20 euro

Om die reden beperken veel kringen hun prijzen tot een waarde van 20 euro, waardoor het eigenlijk slechts beloningen zijn. Dat onderscheid is belangrijk, aangezien een loper nooit zekerheid mag hebben dat die een prijs zal behalen en een loper maximaal twee prijzen kan verdienen.

Rivalen aan de top

Momenteel staat VTK op kop. De motivatie van de ingenieurs is echter niet te danken aan het aanbod van de prijzen. De top drie lopers met het meeste aantal rondjes krijgen een gepersonaliseerde t-shirt, waarop de naam en het aantal rondjes genoteerd staat: 'De faam van VTK'. Het gaat hier dus veeleer over de eer van de vereniging en de lust naar de overwinning die de studenten aanzet tot toertjes lopen.

VTK wordt op de hielen gevolgd door Apolloon. Elke loper in dat team kan een t-shirt van de studentenvereniging aan een goedkoper tarief verkrijgen. Vanaf acht rondjes krijg je die gratis en voor niets. Zij die aan de zijlijn wensen te blijven, draaien minstens vier shiften voor hun merch. Maar de kers op de taart: drie à vier lopers van de twintig beste hebben via een loting de kans om een skireis te winnen. Die wordt jaarlijks georganiseerd door de studentenvereniging, en wordt gesponsord door Route du Soleil.

'Wij hadden de reputatie om de hoogste prijzen te geven, maar dat is niet waar'

Ekonomika

Op de derde plaats staat Ekonomika. 'Wij hadden de reputatie om de hoogste prijzen te geven, maar dat is niet waar', vertelt Ekonomika. Als bedankje krijgen de lopers die een rondje lopen een doosje Tiktak's, loop je dan nog een rondje krijg je een volwaardige snack: een Pickup of een reep Oreo's. Pas vanaf de tiende ronde krijgen de lopers een goodiebag, die de waarde heeft van twintig euro. 'Op deze manier koop je niemand om.'

Uitschieters

Het hoeven niet altijd grote of veel prijzen te zijn. Sommige kringen komen wel heel origineel uit de hoek om lopers te lokken en hun beste lopers te feliciteren. Zo denkt VRG hun lopers te overtuigen met een VRG-sjaal. Ze overschatten de moeite die Rechtenstudenten voor een sjaal willen doen alleszins niet, één rondje is al voldoende.

Bij Lerkeveld voorzien ze voor mensen die tussen 8u en 10u 's ochtends lopen zelfs koffiekoeken. De beste schacht van Atmosphere mag dan weer een bak bier verwachten. Koffiekoeken en een pintje, voor een deftig ontbijt moet je op de 24 urenloop zijn.

Andere kringen zochten dan weer hun heil in tegenprestaties van de preasidiumleden. De meest tot de verbeelding sprekende kwam van de praeses van residentie Lerkeveld. Die besloot zich zoals een net ingewijde monnik een tonsuur (het gedeeltelijk kaalscheren van de bovenkant van het hoofd, red.) aan te meten, wanneer alle shifts door leden opgenomen werden.

Klein is ook fijn

De meeste lopers doen het natuurlijk niet voor die grootse prijzen of originele tegenprestaties. De meest voorkomende beloningen zijn nog altijd het bescheiden drankbonnetje en de immer gezonde Belgische appel. Ook tombolalotjes zijn zeer populair.

'Vriendschap, wij zijn hier nog steeds voor de sport'

Atmosphere

Sommige kringen zijn wel heel gierig. Bij Psychokring moet je minder dan 1'30 lopen om je maag gesterkt te zien. Bij Runner’s High krijg je als loper zelfs niets als je geen drie rondjes loopt. Bij Politika krijg je pas een bonnetje na twee rondjes. Het verschil met een kring als Wina die eenmalige lopers overdag één bonnetje per ronde geeft en dat 's nachts dat zelf opdrijft naar twee bonnetjes, is groot.

Eer heerst

Volgens de meeste kringen zijn die beloningen en prijzen echter bijzaak. 'Vriendschap, wij zijn hier nog steeds voor de sport', zo klonk het bij Atmosphere toen hen naar beloningen en prijzen gevraagd werd. Magdalena Belle en William Verdonck van LBK zijn het daar volmondig mee eens. 'Wij doen het voor de sfeer', menen ze.

Powered by Labrador CMS