artikel> Print eenvoudiger met Papercut

Nieuw printsysteem KU Leuven dit academiejaar voltooid

Sinds 2014 heeft de KU Leuven gewerkt aan een systeem voor studenten om via de universiteit gemakkelijker te printen, kopiëren en scannen. Sinds dit academiejaar staat het systeem op punt.

Gepubliceerd

De invoering van het nieuwe systeem Papercut was nodig om de vorige printsystemen van de KU Leuven te vervangen. Het project wil geen strijd aangaan met de bestaande copyshops, maar het printen en kopiëren via universiteitsprinters eenvoudiger maken voor studenten. Dat door te opteren voor een uniforme aanpak en een gelijke prijs op alle campussen.

Door dit nieuwe systeem kunnen studenten op een gemakkelijke manier printen op 65 multifunctionele printers die verdeeld zijn over de bibliotheken, leercentra en pc-klassen van de KU Leuven. Die printers zijn niet alleen in de binnenstad van Leuven te vinden, maar ook op de campussen Heverlee, Gasthuisberg, Antwerpen en Kortrijk.

Studenten kunnen niet enkel via de pc's van de KU Leuven de documenten uploaden die ze willen printen, maar ook via hun eigen laptop of smartphone. Het systeem van geauthenticeerd printen, waarbij de student inlogt met zijn KU Leuven account, zorgt ervoor dat de printopdracht daaraan gekoppeld wordt.

Met de ‘Print Anywhere’-feature kan de student zelf bepalen welke printer hij gebruikt en wordt de printopdracht tot twaalf uur lang bewaard, zodat de student bij eventuele files of kapotte printers een andere printer kan opzoeken.

De prijzen voor deze prints of kopieën zijn te vinden op de website van de KU Leuven en zijn gelijk voor alle campussen en elke printer. Het betalen via het nieuwe systeem gebeurt door printkrediet op je studentenkaart te zetten. Dat kan via een online betaling, de bancontact-app of de aankoop van een voucher.

Tijdens de eerste twee weken van het academiejaar werd met het nieuwe systeem ongeveer anderhalf miljoen pagina’s geprint of gekopieerd. De voorbije twee jaar was dat het gemiddeld aantal pagina’s dat in een maand de revue passeerde. Hoewel het nog vroeg is, kan Papercut al voorzichtig een succes genoemd worden.

Powered by Labrador CMS