NIEUWS BLOEDSERIEUSWEEK

Recordaantal studenten doneert bloed tijdens jaarlijkse Bloedserieusweek

'We halen onze hoogste aantallen sinds de coronacrisis.'

Afgelopen week vond in Leuven naar jaarlijkse gewoonte de Bloedserieusweek plaats. Het bleek een succesvolle editie: enkele faculteiten behaalden nieuwe records in het aantal donoren. De faculteit Geneeskunde spant de kroon.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet
@veto_be Afgelopen week vond in Leuven naar jaarlijkse gewoonte de Bloedserieusweek plaats. Het bleek een succesvolle editie: enkele faculteiten behaalden nieuwe records in het aantal donoren. #bloedserieus #bloedserieusleuven #bloedgeven #leuven #foryou #foeyoupage ♬ origineel geluid - Veto_be

De Bloedserieusweek is een samenwerking tussen de studentenvereniging Bloedserieus en het Rode Kruis. Een keer per semester maakt de vereniging studenten warm om bloed te doneren. 

Dit semester bleek het een succeseditie: 'We halen onze hoogste aantallen sinds de coronacrisis', deelt voorzitter Seppe Pincket mee. In totaal doneerden 2.173 studenten bloed. 818 daarvan deden dat voor de eerste keer.

Succeseditie

De organisatie rangschikt de donerende studenten per faculteit. Dat is deel van een nevencompetitie op haar sociale media. 'We zien aan veel faculteiten een stijging, in het bijzonder aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen', vertelt Pincket.

De meeste donoren komen uit de faculteit Geneeskunde. In absolute aantallen staat die op de eerste plaats, gevolgd door de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen en de faculteit Ingenieurswetenschappen. Het zijn dan ook faculteiten met hoge studentenaantallen.

Procentueel gezien is de uitslag anders. Het aandeel donoren in verhouding tot het totale studentenaantal aan een faculteit, ligt het hoogste bij de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen. 

'Het is een geweldige bezigheid naast je studies, je werkt samen aan een mooi eindresultaat'

Daan Bisschops, bestuurslid Bloedserieus Leuven

Met 204 donors heeft bijna tien procent van alle sportkotters bloed gedoneerd. Dat valt te verklaren door het feit dat de bloedafname onder andere werd georganiseerd op hun campus. De top drie wordt verder vervuld door de studenten aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en de faculteit Wetenschappen.

Engagement

Bloedserieus telt een zestigtal leden, en wordt volledig door vrijwillige studenten bestuurd. 'Het organisatorische aspect is volledig de verantwoordelijkheid van Bloedserieus, het medische wordt overgelaten aan het Rode Kruis', legt Pincket uit. 

Ieder semester werkt de vereniging intensief naar deze week toe. 'Het is een geweldige bezigheid naast je studies, je werkt samen aan een mooi eindresultaat', vertelt bestuurslid Daan Bisschops. Om het resultaat te vieren, organiseert Bloedserieus op 29 november een karaokevond in de Recup voor al wie wil deelnemen aan het feest.

In maart vindt de tweede Bloedserieusweek van het academiejaar plaats. Wie weet worden de records er dan opnieuw verbroken. 

Powered by Labrador CMS