artikel> Veto leest de Leuvense kringbladen (2)

'All you need in life is ne goeie snoozeknop'

Eerder dit academiejaar publiceerde Veto een bloemlezing van de magazines waarmee de kringen hun studiegenoten up-to-date houden. De verkenning wordt nu verdergezet.

Gepubliceerd

Kringbladen die ook graag hun naam in Veto vermeld zien, mogen altijd een (elektronisch) exemplaar aan de Veto-redactie bezorgen.

Onze vorige bloemlezing vind je hier.

Als schrijver in Leuven ben je nooit alleen, zo blijkt, want of het nu online of op papier is: aan communicatie tussen kring en student geen gebrek. De ene rekent op een heel team dat wekelijks nieuwtjes uitbrengt, de andere houdt het bij enkele edities per semester of gebruikt andere platformen.

Roddels

Vaders Blaadje van Ekonomika blinkt uit in lay-out. Je vindt er de meest gebruikelijke zaken, zoals activiteiten, een schachtenpraatje en een heleboel spelletjes. Al schuwt Ekonomika de ietwat gewaagde levenswijsheden niet, want all you need in life is ne goeie snoozeknop. Bovendien zou Vaders Blaadje niet misstaan naast de Joepie, want ook met al je intieme vragen kan je bij de redactie terecht.

De faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen, afgekort als FaBeR, doet met haar Fabertjeskrant een gooi naar de prijs voor beste woordspeling. Kring Apolloon laat maandelijks zo’n krant op haar studenten los. Toch zullen geen twee inhoudstafels er hetzelfde uitzien. Naast de klassieke paginavullers zoals spelletjes, weetjes of horoscopen publiceert Apolloon in elke editie wel iets nieuws. Nu eens een recept, dan eens de resultaten van een bepaalde stemronde… Kortom: veel varia. In de Fabertjeskrant lees je ook steeds een woordje van ‘het kleine broertje van ’t sportkot’: de campus in Brugge.

Wie geografie studeert, let beter op voor de alerte redactie

De studenten geografie denken aan het milieu en publiceren hun Merkatorke slechts een paar keer per jaar. De lezer die verzot is op roddels binnen het hele kringgebeuren verlangt ongetwijfeld naar de wist-je-datjes. Wie geografie studeert, let beter op voor de alerte redactie. De doldwaze nachtelijke avonturen van menig student krijgen namelijk een mooi plaatsje in het kringblad, en als je praeses bent is dat zelfs in de vorm van een paginagrote catchphrase.

En nu serieus?

Ook kring Wina is het overlijden van fysicus Stephen Hawking niet ontgaan, want in de Winagenda van 19 maart vind je een in memoriam terug, geschreven door een anonieme lezer. Het magazine van de studenten wiskunde, fysica en informatica heeft een iets eenvoudigere opmaak en staat boordevol wiskundige spelletjes waar de niet-geoefende lezer alleen maar duizelig van kan worden.

Op het internet vind je ook het volledige archief van NFK’s De Wijzer terug. De filosofen kiezen steevast voor een artistieke voorpagina. Je mag wel wat verwachten bij de inhoud, die bestaat uit stevige blokken tekst over al even stevige onderwerpen. De Wijzer is de academicus onder de kringbladen, met een licht ironische insteek hier en daar. De lijvige hoeveelheid tekst komt in de buurt van een krant, hoewel er ook wat gelachen mag worden. Misschien niet op het niveau van Merkator, maar toch.

Hermes maakt op voortreffelijke wijze voor eens en voor altijd komaf met de discussie over Crocs

Voor T-Magazine van Industria kan je, zoals de naam suggereert, terecht in Groep T. T-Magazine mag er qua opmaak best wel wezen, en qua inhoud hecht Industria van week tot week veel belang aan het communiceren van hun talloze activiteiten. Zo krijgt de hashtag #holdmyshoes een mooi plaatsje op de voorpagina, wat verwijst naar Industria’s Big Jump Run van afgelopen week. Daarnaast maken ze reclame voor de actie ‘Bloedserieus’, blikken ze terug op hun galabal en doen ze een warme oproep om zich te engageren in een van hun vele werkgroepen die al die activiteiten bolwerken. Ook de beruchte dixit's, roddels of spelletjes vind je erin terug. Een eerder luchtig blaadje dus, T-Magazine.

Ook Historia verdient een eervolle vermelding. Er zijn nauwelijks magazines in dit land met een betere opmaak dan Hermes. Inhoudelijk heeft de redactie geen belangrijke mededelingen te doen, maar Hermes staat wel bol van de artikels, foto’s en verhaaltjes van het triviale genre. Wat bij Veto KU Leugen genoemd wordt, is bij de historianen zowat driekwart van dit kringblad. Een leestip: het artikel Crocs, een toekomst of dictatoriaal afval. Twee schrijvers maken op voortreffelijke wijze voor eens en voor altijd komaf met de discussie over Crocs. De ene noemt het anno 2018 nog steeds hip, de andere noemt het schoeisel voor communisten. Dat opiniestuk komt trouwens vlak na een vergelijking tussen de val van het West-Romeinse Rijk en die van het rijk in de videogame Club Penguin. Ook een aanrader.

Tot slot zijn er nog de letteren-collega’s van Historia: de studentenvereniging voor taal- en regiostudies en hun Eoos Express. Al vanaf de eerste pagina wordt er vooruitgeblikt op de activiteiten van het semester, van sportactiviteiten tot Asian Pop Party. Het praesidium schrijft graag en veel. Er worden dan ook veel verschillende vrije medewerkers aan het woord gelaten, net zoals in Hermes. Onderwijs, Koco, de redactie… Allemaal hebben ze van alles mee te delen op een luchtige manier. En voor wie het nog niet wist: Eoos werft aan.

Wie meer wil weten over de kringbladen die niet vermeld zijn of over edities die al ouder zijn dan jijzelf, surft best eens naar de site van de desbetreffende studentenvereniging. Van de meeste kringbladen vind je het archief ook online terug.

Powered by Labrador CMS