editoriaal> Editoriaal

Blijf niet thuis, maar pas wel op voor ruis

Nog even de blok overleven en dan de ultieme uitlaatklep: het festivalseizoen. Maar al dat gefeest kan ook je oren uitkomen, letterlijk. Laat tinnitus geen domper op de feestpret worden.

Gepubliceerd

Een vliegtuig zoemt voorbij. Ik kan het geluid een minuut uitstaan, voordat ik het raam sluit. Stel je voor dat het zou blijven suizen en het nooit meer stil wordt. Wel, dat heeft een naam: tinnitus.

Voor jezelf zorgen, lichamelijk en mentaal, was nog nooit zo'n hot topic. Lifestyle-artikels vullen de magazines en Instagram wordt overspoeld met #selfcare-berichten. We geven onze ogen de kost in een of ander exotisch land (#wanderlust), zowat elk excuus is geldig om uit eten te gaan (#culinaryorgasm) en ook de cosmeticasector geniet van de trend (#skincare).

Maar de #earcare lijkt veel mensen te zijn ontgaan. Zo blijven ook de onomkeerbare effecten van gehoorschade onderbelicht. Een herinnering eraan – gezien het festivalseizoen bijna aanbreekt – komt niet te vroeg. Want als je vandaag oordopjes bovenhaalt op een concert, is voor jezelf zorgen plots niet meer cool.


Uit een bevraging van iVOX in opdracht van vzw De Tuut van Tegenwoordig blijkt dat zes op tien feestgangers in Vlaanderen al eens geconfronteerd werd met een pieptoon na een nachtje uitgaan. Toch kiest maar een luttele 16% voor oordoppen op maat.

We kunnen er niet omheen dat het prijzig is om gehoorbescherming te laten maken. Maar zie het als een vijfjaarlijkse investering in ruil voor een leven lang genieten van muziek, zonder ruis in de oren. 'De tuut ligt om de hoek', zegt de oprichter van vzw De Tuut van Tegenwoordig.

Té voorzichtig zijn voor je oren bestaat niet. Daarom geeft Veto in deze editie vijf tips om je gehoor te beschermen. Geniet van een zomer vol feestplezier, maar zorg ook goed voor je oren.

Manon Cools is redacteur Student. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.


Powered by Labrador CMS