artikel> Iers Premier Varadkar geeft de Future of Europe lezing

'Brexit is de dreiging aan onze deur'

De Ierse premier Leo Varadkar zakte af naar onze Alma Mater voor de Future of Europe lezing. 'Ierland moet zijn nationale belangen verdedigen, een harde grens vermijden is er daar een van.'

Gepubliceerd

Future of Europe lezing

In het kader van de vierde Future of Europe lezing kwam de Ierse premier Leo Varadkar naar Leuven om te spreken over de Brexit en zijn visie op de toekomst van Europa.

BIO Leo Varadkar

  • Leo Varadkar is de eerste minister van Ierland
  • Hij behoort tot de partij Fine Gael, een liberaal-conservatieve en Christendemocratische partij
  • Reeds was hij minister van Transport, Toerisme en Sport (2011-2014), minister van Gezondheid (2014-2016) en minister van Sociale Zekerheid (2016-2017)
  • Hij was de eerste minister in Ierland van Indische herkomst en de eerste minister die openlijk homoseksueel is

'Het Verenigd Koninkrijk wil een nieuwe relatie met de EU dat nauw, ambitieus en omvattend is. Ik wil dat ook. Het enige dat een barrière vormt zijn de harde rode lijnen die de Britse overheid heeft gesteld voor zichzelf. Als deze lijnen verzachten, zal de situatie evolueren', aldus de premier, die de pers te woord stond voor de lezing.

Noord-Ierland is het enige deel van het Verenigd Koninkrijk dat grenst aan de Europese Unie, namelijk met Ierland. De noorderburen van de Ieren stemden met 55,8% ‘remain’ en dus tegen de Brexit, maar dat mocht niet baten. Logischerwijs heeft de Brexit heel wat kopzorgen meegebracht in het verdeelde VK. , meent de premier in de lezing.

Iedereen het eens en oneens

Met de Troubles relatief fris in het geheugen, zorgt het voor heel wat angstige gevoelens bij de bevolking. Het Goede Vrijdag Akkoord dat vrede bracht, zorgde ervoor dat de grenscontroles verdwenen. Sommigen pleiten voor een referendum voor de unificatie met Ierland, sommigen zeggen dat een hard border onvermijdelijk is.

Zo'n harde grens zou dus een grote schok betekenen. 'We willen allemaal een situatie bereiken waarin er geen hard border op het eiland van Ierland is als gevolg van Brexit. Momenteel heeft alleen de Europese Unie zwart op wit een juridisch afdwingbare manier neergeschreven om dat te bereiken. Tot dusver heeft de Britse overheid geen alternatief. Maar er is nog tijd', aldus Varadkar tegen de pers.

Een eenvoudig antwoord op het verhaal is er niet. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn nog steeds in de eengemaakte Europese markt en de douane unie. Eens de Brexit een feit is, kan een grenscontrole nodig zijn en kunnen er grenstarieven geheven worden.

Maar de EU’s alternatief, de zogenaamde ‘backstop’, zou Noord-Ierland een speciale positie geven zodat een harde grens niet nodig zou zijn. De premier wil vrije handel, geen vertragingen aan de luchthavens en geen grenzen op het eiland. 'De grootste obstakels voor het moment zijn de erg harde rode lijnen die de Britse overheid heeft gezet als ze zeggen dat er geen douane unie kan zijn, dat ze geen deel gaan zijn van de eengemaakte markt, dat ze niet in de economische gemeenschap zitten. Maar als ze de lijnen verzachten, is er een mogelijkheid om de EU halfweg tegemoet te komen', stelt Varadkar.

Powered by Labrador CMS