artikel> "Het was niet vanzelfsprekend om een campus met zo'n lange traditie te integreren"

Campus Sint-Andries: State-of-the-art technologie in hartje Antwerpen

Sint-Andries heeft zowel een Letterenfaculteit als een faculteit Sociale wetenschappen. De voorbije jaren droeg het de namen Lessius en Thomas More. Nu maakt de campus deel uit van de KU Leuven.

Gepubliceerd

    ID-kaart
    • 692 studenten
    • welke studierichtingen: BA Toegepaste taalkunde, MA Tolken, MA Vertalen, MA Meertalige communicatie, MA Journalistiek, postgraduaat Conferentietolken, postgraduaat gespecialiseerd vertalen.
    • Faculteit Letteren, Faculteit Sociale wetenschappen
    • Academisch verantwoordelijke: Flora Carrijn

Campusdecaan Hendrik Kockaert benadrukt de state-of-the-art voorzieningen die zijn campus heeft op verschillende vlakken. “Zo hebben we bijvoorbeeld ultramoderne taal-, vertaal- en tolkenpractica én aula’s die voorzien zijn van de meest recente technologische apparatuur, zoals een studio voor levensechte opnames voor journalistieke activiteiten.”

Campus Sint-Andries heeft wel een heel unieke trekpleister: een dakterras op de campus. “Het gezellige dakterras is een blikvanger. Het is een verbindende ontmoetingsplaats voor studenten en personeel,” aldus Kockaert.

“De integratie is relatief vlot verlopen binnen de door de overheid opgelegde termijnen en voorwaarden,” legt Kockaert uit. “Het was niet vanzelfsprekend om een campus met lange traditie in Antwerpen te integreren in de KU Leuven. Samen met de communicatie- en marketingdiensten van KU Leuven kan Campus Sint-Andries de Faculteit Letteren op de kaart zetten in Antwerpen. Door de campusspecifieke opleidingen verder uit te bouwen en verder te integreren,” aldus Kockaert.

Logo's

“Door de overkoepelende studenten- en alumnivoorzieningen en -verenigingen krijgen de studenten regelmatig de gelegenheid om zich student van de KU Leuven te voelen met als extra voordeel dat hun campus in Antwerpen gevestigd is, met onder meer de haven, de mode- en culturele sector,” vertelt Kockaert.

Geoffrey, masterstudent aan de campus Sint-Andries, heeft de hele overgangsperiode meegemaakt. “De logo’s veranderden wel maar de lokalen, docenten en studenten bleven hetzelfde. Het lichaam veranderde maar het hart bleef op dezelfde manier kloppen.”

Studente Janthe mist de sfeer van de KU Leuven wel. “Ik heb het idee dat onze campus een beetje "een vreemde" in Antwerpen is. In theorie horen we bij de KU Leuven, maar ik mis de echte KU Leuven-sfeer.”

Geoffrey heeft weinig verandering opgemerkt sinds de integratie. “Voor ons is er in de loop der jaren weinig veranderd, al ga ik niet ontkennen dat ik het wel leuk vind dat er KU Leuven op mijn diploma zal staan.”

Kockaert legt uit hoe de campus deel uitmaakt van de KU Leuven. “Studenten en personeel op Campus Sint-Andries zullen zich steeds meer deel van KU Leuven gaan voelen door bijvoorbeeld de proclamatieplechtigheden, de congressen en symposia die worden geopend en/of afgesloten door de rector of zijn vertegenwoordiger, of de decaan van de faculteit. Studenten kunnen na hun bachelordiploma naar Letteren in Leuven gaan en vice-versa. De integratie is sinds enkele jaren een zichtbaar feit door de look en feel, de kleuren, logo’s, financiële en logistieke antennes, de mail, het telefoniesysteem..., KU Leuven is op Campus Sint-Andries steeds beter zicht- en voelbaar.”

Soep aan 70 cent

“We hebben twee studentenrestaurants, met korting voor de studenten van beide campussen,” aldus verantwoordelijke voor studentenvoorzieningen Anouk van Dongen. Volgens studente Sofie en Geoffrey is de tomatensoep wel aan te raden. “Qua eetgelegenheden is er keuze genoeg in de buurt van de Nationalestraat, maar ik blijf zweren bij de tomatensoep van het studentenrestaurant. Die kost maar 70 cent,” vertelt Sofie.

Fakbar

Na de integratie is er in Antwerpen ook een fakbar opgericht, legt van Dongen uit. “Abstract, dé studentenfakbar in Antwerpen, wordt gerund door de twee studentenkringen, Absoc (studenten handelswetenschappen) en Astra (studenten toegepaste taalkunde) . Die is vorig jaar in februari geopend en is enorm populair geworden. Het is echt de ontmoetingsplaats voor de studenten van beide campussen. Een pintje kost daar 1,20 euro.” Volgens Geoffrey heeft het concept fakbar in Antwerpen toch een eigen invulling gekregen. “Er hangt zowat een jeugdhuissfeer, dat is wel gezellig.”

Volgens de voorzitter van Absoc, Doeschka Paesbrugge, is de fakbar alvast een geslaagd concept. "Elke avond zit de fakbar gezellig vol. Op avonden dat er een TD of feestje wordt georganiseerd zitten we gegarandeerd vol! Het is de plek in Antwerpen om een gezellige avond te beleven of om de avond goed in te zetten."

Powered by Labrador CMS