Cultip: 12 december tot 26 december

Uw culturele agenda voor de komende twee weken

07 december 2017
Artikel
Auteur(s): Anneka Robeyns
Uitgekaterd na het Sportpladijs? Ideaal moment voor een gezonde portie cultuur.

Vanaf vrijdag 8 december tot 8 april
Expo: Museum M - Edgard Tytgat

Beste Tytgat Chocolat, het is tijd om plaats te ruimen voor een ander! De Tytgat in kwestie is geen zevendelige Vlaamse tv-serie, maar een negentiende-eeuwse Brusselaar: Edgard Tytgat. Hij schilderde impressionistische en later expressionistische kunst en was daarnaast ook boekbandontwerper en graficus. ‘Verhalenverteller’ kan men hem gerust ook noemen. In zijn schilderijen en grafiek trekt hij namelijk alle visuele registers open om sprookjes, mythes en volksverhalen aan de man te brengen. Zijn kunst baadt in macabere fantasie, kinderlijke onschuld en erotiek.

Donderdag 14 december, 20u30
Kerstconcert: Leuvens Universitair Koor - In Tempore Belli

In tijden van oorlog zijn de kunsten stil? Niets is minder waar. De koorleden van het L.U.K. bewijzen op donderdag hoe componisten in staat waren om barre omstandigheden (de twee wereldoorlogen en het interbellum) te vertalen naar fantastische muziek, een teken van hoop in tijden van lijden. Op het programma staan werken van onder andere Peter Warlock, Kurt Bikkembergs, Jules Van Nuffel en Zoltán Kodály. En hadden we al vermeld dat die stukken met orgelbegeleiding worden uitgevoerd? Wel, bij deze.

Dinsdag 19 december en woensdag 20 december, 20u30
Theater: Campustoneel (project 3) - Liegen

‘Soms is één leugen constructiever dan alle waarheden bij elkaar, wie in de modder wroet houdt geen schone handen.’ Het derde project van CampusToneel kan op zijn minst enigmatisch genoemd worden. Maar zoals vorig jaar reeds bewezen, komen deze acteurs en actrices dan ook graag verrassend uit de hoek. Laat je overrompelen en besef dat slechts één waarheid als een paal boven water staat: de rode draad van dit theaterstuk is liegen. Eerlijk waar!

Woensdag 20 december tot 28 januari
Expo: Biënnale Luca School of Arts - (Let Yourself) Fall

Waag de sprong en (Let Yourself) Fall! Na een succesvolle tentoonstelling op de Keizersberg, verplaatst dit gevaarte zich naar meer vertrouwde oorden: de universiteitsbibliotheek. Om met de deur in huis te vallen: vanaf 20 december kunnen bezoekers daar bewonderen hoe (ex-)studenten van Luca School of Arts de ‘val’ interpreteren, wat hun kijk is op het (on)vrijwillig opgeven van wat gekend en vertrouwd is. Bij Veto viel deze expo alvast in goede aarde, misschien ook bij u?

Vrijdag 15 december, 20u; dinsdag 19 december, donderdag 21 december, 17u30
Film: Cinema Zed - Wind River

Met Wind River zette Taylor Sheridan enkele weken geleden een ijzersterk debuut neer. Wie toen zijn kans heeft gemist om deze topper te bekijken, kan nu opgelucht ademhalen want cinema Zed speelt hem opnieuw. Wind River dweept met een intens verhaal rond lijden en loslaten, verpakt als een steengoede thriller. Thema’s als de dood, rouwen, sociale spanningen, alcohol en drugs komen meesterlijk aan bod en maken Wind River tot de must-see die hij is.

Woensdag 20 december, 19u30 en vrijdag 22 december, 17u
Documentaire: Instant Dreams

Instant Dreams is een poëtische vertelling en een filmische reis die handelt over de liefde voor de ‘instant film’. Wanneer Polaroid in 2008 het einde van de instant film inluidde, kochten liefhebbers de laatste nog werkende fabriek op. De film volgt daarna verschillende figuren: gepensioneerde chemicus Stephen Herchen verlaat zijn familie in een poging tot het ontrafelen van de verloren chemische formule; Duitse kunstenares Stefanie Schneider schiet in de Californische woestijn een van haar laatste fotosessies op originele Polaroidfoto’s; een Japans meisje in Tokyo herontdekt de magie van Polaroid via een digitaal toestel. Elk personage probeert om op eigenzinnige wijze de instant dream in leven te houden.