fABULEUS wint Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten

Leuvens stadsgezelschap bekroond met Ultima 2016 Podiumkunsten

13 juni 2017
Artikel
Auteur(s): Gilles Michiels
Het Leuvense theater- en dansgezelschap voor jongeren fABULEUS heeft vanavond in de Gentse Vooruit de Ultima 2016 voor Podiumkunsten ontvangen, de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Sinds 2003 reikt de Vlaamse minister van Cultuur elk jaar cultuurprijzen uit aan toonaangevende kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Dit jaar heten die voor het eerst de Ultima's, verwijzend naar het bronzen beeldje La Ultima Isla van kunstenaar Philip Aguirre dat de laureaten naast een geldprijs ontvangen. In totaal zijn er twaalf Ultima's te winnen, waarvan de belangrijkste, de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste, 20.000 euro bedraagt. De helft van dat bedrag is voorbehouden voor de winnaars van de andere Ultima's, die voor onder meer Film, Muziek en Podiumkunsten uitgereikt worden.

Met die laatste prijs gaat het Leuvense stadsgezelschap fABULEUS nu aan de haal. De Ultima 2016 voor Podiumkunsten is de kers op de taart van een feestjaar dat in het teken stond van de 20ste verjaardag van fABULEUS. De jury looft het gezelschap voor de liefde voor kunst en cultuur die het jongeren meegeeft door podiumkansen te bieden, door jonge kunstenaars kansen te geven om hun talent te ontwikkelen en door vooral sterke dans- en theatervoorstellingen te brengen. Velen zetten bij fABULEUS hun eerste artistieke stappen om later uit te groeien tot gevierd choreograaf, theatermaker, acteur, danser, scenograaf of recensent.

In 2005 en 2008 werd fABULEUS al twee keer genomineerd voor de Cultuurprijzen in de categorie Jeugdtheater. In 2010 werd die aparte categorie binnen de podiumkunsten echter afgeschaft, wat deze bekroning zo mogelijk nog unieker maakt.

Dit nieuws volgt bovendien kort op de selectie van de fABULEUS-productie Klutserkrakkekilililokatastrof voor het TheaterFestival 2017, dat ieder jaar de meest toonaangevende producties van het voorbije seizoen samenbrengt. Het is al de derde keer in vier jaar tijd dat fABULEUS vertegenwoordigd is in die selectie. Overigens is het theater- en danshuis ook voor de toekomst op lange termijn hoopvol: het is één van de weinige gezelschappen die bij de laatste subsidieronde een substantiële groei mochten maken.

fABULEUS is een productiestructuur voor theater- en dansmakers, met een sterke focus op jonge mensen op het podium en in het publiek.

Gerelateerde Artikels