artikel> ‘Sensibilisering blijft nodig'

Sensibilisering en preventie rond drugs blijven uit

In Leuven zijn er verschillende plekken waar je terechtkunt met drugsproblematiek. Dan nog zijn preventie en acties tegen drugsgebruik vrijwel onbestaande.

Gepubliceerd

Voor Hans De Mey, die succesvol afkickte, was het bezoek aan de ontwenningskliniek ‘geweldig.’ De informatie en de ontmoetingen met anderen hebben hem enorm geholpen. Toch is informatie over drugs een pijnpunt in onze samenleving. Terwijl er wat alcohol betreft veel aan preventie en bewustmaking wordt gedaan, blijven campagnes rond drugsgebruik uit.

Vooral alcohol

‘Sensibilisering blijft nodig. Het is een breed maatschappelijk debat dat gevoerd moet worden’, stelt Dirk Monsieur, coördinator van psychologen en psychiaters van het Studentengezondheidscentrum. Ook de politie doet weinig aan bewustmaking rond drugs. Voor studenten voorziet de Preventiedienst jaarlijks een infostand tijdens het Studentenwelkom, naast info over alcohol geven ze daar ook wat informatie over cannabis. Andere drugs blijven buiten beeld. ‘Wel kunnen organisatoren van evenementen informatie krijgen of materiaal uitlenen rond preventie van alcohol en andere drugs. Op aanvraag kan de Preventiedienst ook een infostand voorzien’, vertelt Daniëlla Descamps van de Preventiedienst van de Leuvense politie.


Moeilijk tot hulpverlening

‘We weten dat mensen met verslavingsproblemen moeilijker tot de hulpverlening komen’, aldus Monsieur. ‘Dat is een algemeen gegeven dat niet enkel hier is maar overal. Dat geldt zowel voor alcoholverslaafden als voor drugsverslaafden.’

Het Studentengezondheidscentrum doet voornamelijk aan screening en vroege interventie. De meeste studenten komen niet zelf met de vraag of ze een alcohol- of drugsprobleem hebben. ‘Als ze bijvoorbeeld langskomen voor een verkoudheid, dan stellen we toch standaard een aantal vragen zoals 'rook je', 'hoeveel alcohol drink je', 'hoeveel drugs gebruik je'. De feedback noemen we vroege interventie als dat boven de richtlijnen zit van het aangeradene. We geven hen ook de eventuele consequenties mee die voor de patiënt zelf relevant zijn’, aldus Monsieur.

‘Als men ziet dat het probleem aanhoudt, dan worden ze doorverwezen. Voor drugs worden ze doorverwezen naar ontwenningsklinieken zoals Het Veerhuis hier in Leuven.’

Het Veerhuis-Siddartha organiseert laagdrempelige drugshulpverlening in verschillende centra in Vlaams-Brabant, waaronder in de Maria-Theresiastraat in Leuven. Naast hulpverlening bieden ze een 'spuitenruil' aan, waar oude spuiten kunnen worden omgeruild voor propere. Op die manier daalt het besmettingsgevaar bij injecterende gebruikers.

Ook het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) houdt zich bezig met preventie en hulpverlening voor drugsgebruik. Ze geven gerichte informatie en advies over aanpak, doorverwijzing, hulpverlening, materialen, producten en wetgeving.

Powered by Labrador CMS