editoriaal> Editoriaal

Wie kiest nog voor Alma?

Vanaf volgende week opent studentenrestaurant Alma opnieuw de deuren. Dat zal met een flinke prijsverhoging zijn.

Gepubliceerd

Met het laatste zomerse golfje worden de studenten stilaan weer naar habitat Leuven gedreven. Een vrolijk weerzien voor student en universiteit wordt dat, zo beloven de mails van de rector ons. Na maanden zelfisolatie heeft de KU Leuven alles in gereedheid gebracht om het academiejaar zo normaal mogelijk te laten verlopen. Inderdaad, dat vermaledijde virus zweeft nog steeds ergens rond, je zou nu in ieder geval al een excuus moeten hebben om weer wekelijks je eigen plattelandsvlucht door te voeren. Mooi zo.

Om van Leuven geen Potemkindorp te maken, opent ook de Alma straks weer de deuren. Het studentenrestaurant moet zich daarvoor wel in heel wat ongemakkelijke bochten wringen. Een bezoek is nu louter op reservering, je betaalt vooraf en krijgt maar de keuze tussen twee maaltijden. De klap op de vuurpijl is de prijs: 6 euro per maaltijd. Dat is meteen een prijsverhoging van 60% op zes maanden tijd.

Toegegeven, de verhoging van prijs is misschien niet onoverkomelijk. De maaltijden zouden (wederom) duurzamer, gezonder en lekkerder zijn. Het door personeelskosten geteisterde Alma zit door de coronacrisis allicht ook (wederom) in zwaar weer. Dat Alma zelf flink moet bezuinigen is niet abnormaal, dat de KU Leuven niet inziet dat het in deze consternatie misschien beter ingrijpt, is dat wel. De vraag is ook of dit nu het moment is om te verduurzamen.

Ik hoop oprecht dat de universiteit inziet dat Alma in wezen geen concurrentieel bedrijf zou mogen zijn. De Alma is er om de zwaksten te ondersteunen en wordt om die reden ook vanuit Vlaanderen gesubsidieerd. Inmiddels weet de rijkere student zijn weg te vinden naar de pizza- en sushizaken, de armere naar de kookpot. De vraag rest dan: wie kiest nog voor Alma?

Daan Delespaul is hoofdredacteur bij Veto. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

Powered by Labrador CMS