nieuws> Hoop op eerste plaats in Zuid-Afrika

Zonnewagen KU Leuven gaat voor goud

Studenten van het Agoria Solar Team maken zich klaar voor de start van de Sasol Solar Challenge, een acht dagen durende race in Zuid-Afrika.

Gepubliceerd

Het Agoria Solar Team zal vrijdag 9 september beginnen aan Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika met hun zonnewagen de Bluepoint Atlas. Het studententeam, bestaande uit 31 ingenieursstudenten van de KU Leuven, bevindt zich al enkele weken in Pretoria om zich voor te bereiden op de loodzware wedstrijd.

Zo hebben ze op 25 augustus hun zonnewagen ter plaatse al getest op eventuele beschadigingen door het vervoer. Enkele kleine gebreken werden snel hersteld en nu is de wagen volledig raceklaar. 'De Bluepoint Atlas heeft het zeer goed gedaan tijdens onze testen, we staan dan ook met vol vertrouwen aan de start', zegt Emma Stalmans, woordvoerder van het studententeam.

Geheim wapen

Het team is dan ook ambitieus en mikt op goud, een stapje hoger dan de tweede plaats die ze behaald hebben op de Solar Challenge Morocco in oktober 2021. Het voorbije jaar hebben ze allerlei verbeteringen aangebracht aan de Bluepoint Atlas, waaronder een nieuw geheim wapen.

Net voor de start onthult het team namelijk een aerodynamische vin, die de zonnewagen als het ware laat zeilen op de wind. Hun mosterd halen de studenten uit de natuur. De vin is immers gebaseerd op die van een haai en moet de zonnewagen vooruit duwen bij voldoende zijwind.

'De vorm van de vin zorgt ervoor dat we bij de juiste zijwindhoeken minder verbruiken', legt Zander Radelet, aerodynamisch ingenieur bij het Agoria Solar Team uit. 'Hierdoor wordt de wagen efficiënter en kunnen we met de beschikbare energie van de zon verder rijden.' De Bluepoint Atlas is volgens het team de eerste zonnewagen ooit met zo'n aerodynamische vin.

Nieuw wereldrecord

Nog een reden voor zelfvertrouwen is een nieuw wereldrecord dat op naam staat van het Agoria Solar Team. Op 12 juni slaagde hun zonnewagen er immers in om 1051 kilometer af te leggen in 12 uur tijd.

Hiermee verbraken ze het vorige record op naam van het Nederlandse Solar Team uit Delft met 127 kilometer. Het Brunel Solar Team van de Nederlandse universiteit is volgens woordvoerder Emma Stalmans ook hun grootste rivaal voor de begeerde eerste plaats in Zuid-Afrika.

Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge is een tweejaarlijks evenement in Zuid-Afrika. Teams van over heel de wereld nemen het tegen elkaar op met een zelfontworpen en door de zon aangedreven racewagen. Het is de eerste keer dat het Leuvense team deelneemt aan deze wedstrijd.

De Bluepoint Atlas zal vrijdag 9 september starten in Johannesburg en acht dagen lang zoveel mogelijk kilometers proberen af te leggen met enkel de zon als energiebron. De race eindigt uiteindelijk op 16 september in Kaapstad. Het is de langste race ooit voor het Belgische studententeam.

Technische keuring

De voorbije dagen werden alle zonnewagens die willen deelnemen aan de Sasol Solar Challenge technisch gekeurd (scrutineering). Op die manier wil de organisatie ongelukken voorkomen.

Alle statische onderdelen van de Belgische zonnewagen zijn op maandag 5 september goedgekeurd. Ook de dynamische proeven, waaronder de rem- en slalomtesten, doorstond de Bluepoint Atlas met glans.

Vandaag (7 september) stond de kwalificatieronde op de planning, die de startvolgorde voor vrijdag bepaalt. Het Belgische team kon de tweede snelste tijd afleggen, net twee seconden trager dan het Nederlandse team uit Delft. De Belgische zonnewagen mag dus vrijdag als tweede starten.

Wie het Agoria Solar Team de komende weken wil volgen, kan dit doen via hun twitter.

Powered by Labrador CMS