Arno Faggio Del Giglio

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Arno Faggio Del Giglio

Ruslandexpert Jan Balliauw analyseert de aanleiding van het conflict in Oekraïne en blikt voorzichtig vooruit: 'Als Zelensky niet was gebleven, zou het kaartenhuisje heel snel zijn ingestort.'

De internationale academische gemeenschap lijdt onder de oorlog in Oekraïne. Het Westen reageert hard met sancties tegen Rusland, maar toont zich empathisch door individuele academici te verwelkomen.

De basisbeurs komt terug. Het nieuwe kabinet-Rutte IV kwam meteen met goed en slecht nieuws voor Nederlandse studenten: het leenstelsel gaat de schop op, maar opgelopen schulden blijven bestaan.

Voormalig decaan aan de KU Leuven Karen Maex treedt af als rector van de Universiteit van Amsterdam en drie voormalige studentes spannen een rechtszaak aan tegen Harvard University.

Europese Parlementsleden pleiten voor duidelijke regels over academische vrijheid. Wie de vrijheid niet respecteert, krijgt straf. Onder andere Hongarije lijkt het doelwit.

Het universiteitspersoneel in het Verenigd Koninkrijk gaat in staking. Op 1, 2 en 3 december legt het personeel aan 58 onderwijsinstellingen het werk neer.

In de Verenigde Staten is meer dan de helft van de studenten vrouwelijk. Een grote stijging in vergelijking met vijftig jaar geleden. Er studeren minder mannen, die ook nog eens minder goed presteren.

Volg de 24 urenloop op de voet bij Veto, met live nieuws en analyse.

De Benelux-landen en de Baltische staten hebben een verdrag gesloten om diploma's te erkennen. De landen willen zo een voortrekkersrol opnemen in de Europese integratie van het hoger onderwijs.

KU Leuven scoort goed op het internationale toneel, dat bewijzen ook de inschrijvingscijfers van dit academiejaar. Meer dan één zesde van de ingeschreven studenten is internationaal.

Aan de Amerikaanse Princeton University hoeven studenten klassieke literatuur voortaan geen klassieke talen meer te kennen. 'Om de toegankelijkheid te vergroten', klinkt het.

Het Erasmusproject doet wat het belooft: enriching lives, opening minds. Maar de focus ligt te veel op de verbinding tussen Erasmussers, zonder oog voor een echte lokale connectie.

EdX, een online platform voor Massive Open Online Courses (MOOC's), komt binnenkort in de portefeuille van 2U terecht. De verkoop brengt zo’n $800 miljoen op en moet online leren verder faciliteren.

De Hongaarse regering heeft andermaal zijn greep op de samenleving vergroot. Deze keer is het hoger onderwijs aan zet. De Europese Unie kijkt machteloos toe.

Andrew Kuchins, rector van de American University of Central Asia, wordt beschuldigd van handel in illegale narcotica, maar vanwege een medische aandoening zou hij die op doktersvoorschrift innemen.

Studenten aan de Britse Hull University worden voortaan niet meer beoordeeld op hun taalgebruik. De universiteit trekt de kaart van inclusiviteit, terwijl er vanuit veel hoeken kritiek komt.

President Biden wordt onder druk gezet om studieschulden kwijt te schelden. Daar lijkt niet iedereen mee opgezet, ondanks de steeds groeiende problematiek.

Noor Vidts (24) werd onlangs vice-Europees kampioene op de vijfkamp tijdens het EK Indoor Atletiek. Als student met topsportstatuut combineert ze sport met een masteropleiding aan de KU Leuven.