Mikhail Efimenko

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Mikhail Efimenko

Sinds het ontstaan van Het Depot passeerden al verschillende acts de revue. Weinigen waren echter zo uniek, magisch, sensueel, krachtig en spannend als Sylvie Kreusch.

2020 was een bizar jaar, voor iedereen en rond de jaarwisseling leek het alsof er verandering ging komen. Intussen zijn we drie maanden verder en … niets is veranderd, zeker?

Minderheden worden niet voldoende gerepresenteerd in Hollywood, ook niet door zichzelf. Een complexe situatie met uiteenlopende factoren aan de basis.

In Myanmar groeide de groet uit The Hunger Games van een cultureel symbool uit tot een nationaal symbool van protest. Niet voor het eerst sluipt popcultuur protestacties binnen.

In aanloop naar de protesten voor oppositieleider Alexei Navalny werd de politieke druk op universiteiten en studenten groter. Studenten en professoren getuigen.

Na protesten tegen de Wit-Russische president Loekasjenko werden duizenden demonstranten gearresteerd. Dagen van terreur volgden. Wij spraken met enkelen van hen.

Livestreamplatformen als Twitch zijn de laatste jaren geëvolueerd van gamers-only zones tot veelzijdige websites, waar zowel bedrijven als streamers munt slaan uit sponsorcontracten.

Persvrijheid, een mooi concept, verbonden aan het beeld van de media als 'Vierde macht'. Meer en meer zien we hoe dit concept wordt verkwist, verpest en veranderd in een parodie van zichzelf.

Diepe ademhaling en vallen. Je voelt hoe zachte knuffels, en nog zachtere kussen je omringen.

Lectrr was elf toen hij een wekelijkse strip had in vijf West-Vlaamse kranten. Vandaag zet hij de wereld op zijn kop met cartoons die alles en iedereen door de mangel halen.

Het tijdperk van pianospelende katten, mannen die een slag tegen hun huhum te verduren krijgen en PewDiePie is voorbij: het video-essay is aan een opmars bezig op YouTube.

Kortverhalen zijn kleine vensters op andere werelden en gene gedachten en dromen. Om de twee weken biedt een schrijver ons een kijkje in de zijne of hare.

Campus Arenberg huist serres vol fauna en flora. Zo ook sprinkhanen, een insectensoort die meer impact kan hebben dan op het eerste vlak lijkt.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

Wie consequent moreel wil zijn, kijkt geen films van Tarantino omwille van de seksualisering van vrouwen en zet alle oude Disneyfilms bij de lege flessen. Geen ideale wereld, vindt Mikhail Efimenko.

In het Kremlin huist nu al jaar en dag dezelfde grote man – zij hij met zijn 1 meter 70 wat kleiner dan het landelijk gemiddelde van 1 meter 75: Vladimir Poetin. Voor het eerst is zijn positie wankel.

Wie zich al eens op het internet begeeft, kan er haast niet meer omheen: e-sports staan steeds meer op de grote poort te kloppen. Maar wat zijn ze precies en waarom zijn ze relevant?

Na een zorgzaam opgebouwde acteercarrière waagt Jonah Hill zich voor het eerst als regisseur aan een langspeler. Het resultaat is een realistische ode aan de jaren '90.

Op uitnodiging van studentenvereniging COMAC bracht internationaal gerenommeerd epidemioloog Richard Wilkinson een bezoek aan Leuven. Zijn theorieën bepleiten een sterkere economische gelijkheid.

Op 7 maart kwam Ellen Deckwitz het Leuvense volk een poëtisch geweten schoppen met een voorstelling over haar bundel ‘Olijven moet je leren lezen’. Van ‘stoffig gedoe’ was er echter geen sprake.

Niet elke onderhond moet zogenaamde hoge cultuur bevatten. Soms mag het gewoon eens lekker kitscherig zijn - denk daarbij dan vooral aan liters bloed en hoofden met tentakels.

Ze vinden geleidelijk meer en meer ingang: de activerende werkvormen. Practica, excursies, groepswerken, papers, werkcolleges, oefenzittingen, iedereen kent ze wel. Maar zijn ze altijd even zinvol?

Met If Beale Street Could Talk is Barry Jenkins na Moonlight aan zijn tweede langspeler aangekomen. Al is die niet zo’n doorslaand succes als de Oscarwinnende voorganger.

Twee stemmen gaan in debat over de geladen term 'nationalisme'.

Angelina Jolie met ooglap, Jude Law op zijn hoogtepunt in een strak pilotenpakje en Gwyneth Paltrow als een pseudo-Lois Lane. Nog niet overtuigd van onze onderhond? Lees snel verder:

Het idee achter de ‘Megafoon’ is erg eenvoudig: we willen mensen in de opiniejournalistiek betrekken die daar uit zichzelf niet toe komen.

Honderd jaar na Wapenstilstand is er an sich niet zo veel veranderd, stelt Het Depot. Er is nog steeds meer dan genoeg om kwaad over te worden. De punk van 'Breaking Barriers' zet die woede op muziek.

Roerend waren ze het niet met elkaar eens, maar onze recensenten konden allebei wel toegeven dat Suspiria (helaas) wat teleurstelde.

'Girl' is een van de beste films uit 2018, en misschien zelfs de beste Vlaamse film in het algemeen.

Normaal gezien zou hier een andere Splinter staan. Iets dat ik schreef op mijn computer, na veel nadenken. Een redelijk lange tekst, geschreven met veel cynisme en wanhoop.

Zijn de kosten en de baten van het hoger onderwijs wel eerlijk verdeeld? Hoogleraar Erwin Ooghe vindt alvast van niet.

Op 2 oktober organiseerde KVHV de lezing ‘Achter de schermen van Al-Qaeda en IS’, verzorgd door Montasser AlDe’emeh. Dat uit de lezing debat voortvloeide, is het minste wat ervan gezegd kan worden.

Wat is ska? Een groep ska-liefhebbers uit Polen stelde zich in 2012 dezelfde vraag. Ze trokken eropuit om het muziekgenre en haar hechte subcultuur in kaart te brengen. Met deze film als resultaat.

Begin februari lanceerde de Nederlandse Tweede Kamer een onderzoek naar zelfcensuur onder wetenschappers. Sindsdien heerst er een boeiend debat over bias in de humane wetenschap.

In de filmwereld is er groot nieuws – Walt Disney Studios is momenteel aan het onderhandelen met de filmstudio Fox over de aankoop van ongeveer 90% van hun intellectuele eigendom.

Pieter Boulogne geeft op 6 december een lezing over kunstactivisme in Post-Sovjet Rusland. Wij kregen de kans om al eens wat gedachten te wisselen.

In het dossier over humor dat Veto deze week uitbracht, ging het even over harde humor op het internet in de vorm van memes. Maar wat zijn dat eigenlijk en waar komen ze vandaan? 'What's in a meme?'