artikel> Verslag Cultuurdebat

De kiezer beslist het culturele verhaal

De politieke partijen kwamen maandag samen om te debatteren over de toekomst van Cultuur in Leuven. Door het palaver heen bleek vooral de Podiumkunstenzaal het heikele punt.

Gepubliceerd

Dat men met de uitspraken gerust een spelletje clichébingo kan spelen, werd al snel duidelijk gemaakt door de intro van de avond, een vooruitblik op de podcast/voorstelling ‘De kiezer beslist’ van Adriaan Van Aken. Daarin blijkt hoe graag politici dezelfde zinsneden in de mond nemen, zoals ‘de kiezer beslist’ of ‘een positief verhaal schrijven’.

Dat positieve verhaal probeerden de volgende dames en heren uit te werken voor het talrijk opgekomen publiek: Denise Vandevoort (sp.a), Lorin Parys (N-VA), Karin Brouwers (CD&V), Lies Corneillie (Groen), Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang), Rik Daems (Open VLD) en Seppe Demeulder (PVDA). Zij moesten zich onder gedisciplineerd toezicht van Jan Hautekiet als moderator door vijf thema’s worstelen: Participatie, Budget en ondersteuning van kleine initiatieven, Diversiteit, Ruimte en infrastructuur, en De rol van de stad in het lokale cultuurbeleid.

Die thema’s op zich zijn al een hele mondvol, en wanneer die ook nog eens uitgebreid ingeleid worden, weet je dat Hautekiet een moeilijke taak staat te wachten om de avond niet te laten uitlopen. De korte pauzes werden dan weer heel aardig opgeleukt met muziek van artist in residence van het Depot, Linde.

Geen debat-debat

Mede door die hoeveelheid aan materie in een relatief korte periode, was er van een echt debat niet echt sprake. Daarbij aansluitend waren de inleidende vragen zo veelomvattend dat elke afgevaardigde er een paar puntjes uit kon halen die in het kraam van de partij pasten. Wereldschokkende uitlatingen werden er bovendien ook niet gedaan. Dat PVDA pleit voor gratis musea en vooral een betaalbaar cultuuraanbod, of Vlaams Belang bij Diversiteit het vooral over een Vlaming-gevoel heeft, was op voorhand al te bedenken.

Een politiek debat zou ook geen politiek debat zijn zonder grootse uitspraken - zoals die van Daems, die een budget van 250.000 euro wil geven aan elke wijk in Leuven (dat zijn er 47 trouwens) - of prestigieuze projecten die van Leuven het nieuwe Londen, Chicago of zelfs Singapore moeten maken. En zoals bij elk project dat de politiek wil opstarten is de hamvraag: van waar moet dat geld komen? De antwoorden gaan van zogenaamde ‘spill-over’-effecten tot een ‘sterke schoudertaks’, maar voor precieze details was er geen tijd. Waar de partijen het wel over eens lijken, is dat de Vlaamse regering meer middelen ter beschikking moet stellen voor de steden om cultuur te bevorderen.

Podiumkunstenzaal

Het grootste punt waarover de partijen het niet eens zijn, liet op zich wachten tot het voorlaatste thema, Ruimte en infrastructuur. Waar de vorige thema’s nog vooral een voorstelling van partijstandpunten waren, kwam er over de befaamde Podiumkunstenzaal meer discussie en argumentatie aan te pas. Dat die zaal er moet komen, staat ondertussen al vast, maar de locatie is nog een groot punt van discussie. Volgens N-VA hoort die niet thuis in het centrum (door een tekort aan parkeerplaats), Groen en sp.a vinden de Brusselsestraat dan weer wel een ideale locatie (want toegankelijkheid kan bezorgd worden door het openbaar vervoer). Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd, maar hoewel de politici hun plannen uit de doeken kunnen doen blijft het – om dan ook het cliché te gebruiken – de kiezer die beslist.

Powered by Labrador CMS