artikel> “De eerste Belg vroeg me direct wanneer ik terug ging"

Weinig Doorgroei van Afrikaanse Studenen aan de KULeuven

Studenten uit West-Afrika krijgen niet genoeg kansen om aan de universiteit als zelfstandig academisch personeel aan de slag te gaan. Volgens de KU Leuven worden er wel genoeg kansen geboden.

Gepubliceerd

Jude Mukoro, zelf een doctoraatsstudent, stelt vast dat er aan de KU Leuven een probleem is met doctoraatsstudenten uit West-Afrika: “Er zijn wel mensen uit West-Afrika aan de slag als onderzoeker aan de universiteit, maar die groeien niet door naar een hoger niveau.”

Een anonieme doctoraatsstudent uit West-Afrika beaamt dat: “Al mijn proffen waren blank en Nederlandstalig.”

Volgens Jan Raeymaekers, hoofd van de dienst International Admissions and Mobility (waar de diploma’s van studenten van buiten de EU behandeld worden, red.) is het probleem erg complex. “Er zijn regelmatig discussies of de juiste mensen doorgroeien. Het is een moeilijk thema, omdat de competitie op dat niveau zo groot is. De dossiers zijn zo divers en moeten individueel bekeken worden. Iemand die dat niet haalt kan andere redenen dan competentie inroepen.”

Mentalteitsprobleem

Mukoro stelt dat dat probleem meer te maken heeft met de mentaliteit. “Belgen zijn volgens mij bang van het onbekende en dat zie je ook terug aan de universiteit.”

Hierdoor worden kansen gemist, zegt Mukoro. “Er is heel wat talent dat onbenut blijft. Mensen vertrekken naar de VS of Groot-Brittannië omdat ze daar meer kansen hebben.”

De West-Afrikaanse student stelt dat ook hij waarschijnlijk zal vertrekken. “Hoe hard ik ook mijn best doe, ik ben niet zeker of ik hier een job zal krijgen,” zegt hij.


“Mensen vertrekken naar de VS of Groot-Brittannië omdat ze daar meer kansen hebben”

Jude Mukoro, doctoraatsstudent

Verantwoordelijkheid

De universiteit moet haar verantwoordelijkheid opnemen stelt Mukoro: “De KU Leuven kan volgens mij meer doen om de angst voor het onbekende weg te werken. Een universiteit moet meer zijn dan enkel een onderwijsinstelling, maar ook een middel om mensen van elders te integreren.”

De Belgische arbeidswetgeving vormt volgens Raeymaekers een obstakel. “Om in België permanent aan de slag te kunnen, heb je een vrij hoog inkomensniveau nodig. Heel vaak is de sprong voor pas afgestudeerden erg groot.”

Toch ziet Mukoro daarin geen probleem. “Het is moeilijk, maar doenbaar om bijvoorbeeld meer vaste contracten te geven aan mensen uit West-Afrika.” Dat kan volgens hem de start zijn voor een succesvolle inburgering.

Raeymaekers stelt dat dat geen verlaging van de academische standaard mag inhouden. “Studenten van over heel de wereld kunnen bij ons komen studeren. Die worden wel beoordeeld op academische criteria en daar gaan we nooit afbreuk aan doen,” benadrukt hij.

"Het is een moeilijk thema omdat de competitie op dat niveau zo groot is”

Jan Raeymakers, hoofd International Admissions and Mobility

Powered by Labrador CMS