KU LEUGEN FACTCHECK

Factcheck: Haalde Open VLD echt het percentage van een Duvel?

Maurits Vande Reyde (midden) is op zoek naar het imago van wandelend moppenboek van de Wetstraat

Tijdens het VRG-kopstukkendebat over ongelijkheid goochelden de aanwezige politici met cijfers. Het meest opvallende statement was dat van Maurits Vande Reyde (Open VLD). Volgens hem haalde zijn partij recent het percentage van een Duvel. Klopt dat? En is die uitspraak uniek?

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

'Ik wil dat mijn partij stijgt van het percentage van een Duvel naar dat van een Gulden Draak!' Met die zinsnede ging Maurits Vande Reyde – al dan niet hopeloos – op zoek naar meer kiezers voor de Open VLD. 

Oordeelt u zelf of een vergelijking door politici van hun eigen partij met alcohol het historisch lage vertrouwen in de politiek tegemoet komt. Met ingestudeerde mopjes over de slechte cijfers van zijn partij, zocht Vande Reyde ook tijdens het Groot Kopstukkendebat van Politika geforceerd naar sympathie van het publiek. Origineel was Vande Reyde dus niet.

Tijdens de Stemming van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd door de UAntwerpen, haalde Open VLD een score van negen procent. Een klassieke duvel bevat 8,5 procent alcohol. Vande Reyde onderschatte de electorale waarde van zijn partij dus met 0,5 procentpunt. De uitspraak is bijgevolg onwaar. 

Grasmaaiers en Pericles 

De verwijzing naar alcohol in de politiek lijkt origineel, maar kent wel degelijk een lange geschiedenis. 

In de volksmond wordt de kiesdrempel van vijf procent in ons land de lauwe carapilsgrens genoemd. De huidige Vivaldicoallitie van de federale regering, een samengaan van partijen met diverse ideologieën en smaken, staat al langer bekend als de grasmaaier. Zo'n samenraapsel van allerlei drankjes kan goed uitdraaien, maar ook zwaar op de maag vallen. 

Over de historische vergelijking van politici met alcohol zegt professor in de procentuele politiek Elvier Promille: 'Die verwijzingen zijn zo oud als het beroep van politicus. Atheense politici, zoals Pericles, werden wel vaker met kannen en kruiken afgebeeld. De grootte ervan weerspiegelde hun populariteit. Vandaar ook het schervengerecht, beter bekend als ostracisme. Was je vaas stuk, dan betekende dat het einde van je politieke carrière.'

Politicoloog Gerrard Grootkaters wees in een korte reactie aan Veto: 'De aankomende verkiezingen zijn weldegelijk bijzonder belangrijk. U kan mee bepalen of het percentage van uw favoriete partij in de categorie van de likeur, dan wel in die van de tafelbieren of de alcoholvrije suggesties terechtkomt.'

Disclaimer: Dit artikel is geen lofrede aan alcohol. 'Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid', is de potentiële slagzin van de sector. Voor meer info bestaat de website van vad

Powered by Labrador CMS