artikel> Digitale lesmiddelen zouden levenslijn universiteit worden bij (gedeeltelijke) lockdown

Alleen nog Skype en weblectures als corona te erg wordt

Het coronavirus kan campussen of faculteiten in lockdown dwingen – of misschien zelfs de hele universiteit. Digitale lesmiddelen nemen dan het onderwijs over, zegt vicerector Piet Desmet.

Gepubliceerd

De meest actuele stand van zaken aan de KU Leuven vind je op www.kuleuven.be/coronavirus. Voor vragen kan je terecht bij coronavirus@kuleuven.be.

Het actieplan onderwijs in het geval van opschorting van colleges bevat drie fases. Nu is fase 1 actief, zegt vicerector Piet Desmet: de universiteit brengt de digitale oplossingen in stelling en is voorbereid. Fase 2 komt in werking als enkel bepaalde delen van de universiteit in lockdown zijn en een deel van de studenten thuis moet blijven. In fase 3 ligt het contactonderwijs aan heel de KU Leuven stil.

De evolutie tussen de fases wordt bepaald door het coördinatieteam van de universiteit in nauwe afstemming met de rector en de bevoegde vicerectoren. Het coördinatieteam staat daarvoor in contact met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Van zodra een student of docent gediagnosticeerd is, gaat het Agentschap na met wie een besmette persoon zoal contact heeft gehad. Afhankelijk van verschillende parameters (o.a. de duur en de intensiteit van een contact) beslist het Agentschap of en welke bijkomende maatregelen nodig zijn. Het coördinatieteam brengt zo snel mogelijk de betrokken doelgroepen op de hoogte.

Dan is veel mogelijk: misschien worden enkel samenkomsten in grote aula's opgeschort, misschien enkel die aan een bepaalde faculteit of een van de veertien campussen. Veel hangt af van de reactie van de overheid – in Italië was het rechtstreeks zij die een sluiting van alle onderwijsinstellingen afkondigde.

Skype for Business

In fase 2, wanneer enkel bepaalde lessen worden opgeschort, kan een docent nog steeds naar de aula gaan, zichzelf streamen en de les opnemen zonder publiek. Studenten kijken dan thuis. Als de besmetting maar van tel is op één campus, dan is conferencing naar een aula op een andere campus ook mogelijk.

In fase 3 is er geen les meer aan de universiteit – zoals in Italië – en neemt een docent thuis de les op, zegt vicerector Desmet. Ofwel zet de docent de weblecture dan meteen op Toledo, ofwel wordt de les eerst live uitgezonden via Skype for Business.

Die laatste oplossing zal niet beschikbaar zijn voor de grootste aula's – het programma laat maximum 250 inbellers tegelijk toe. Interactie is niet mogelijk via Skype zelf, maar wel via hulpmiddelen als Poll Everywhere of Toledo-forums.

Powered by Labrador CMS