artikel> Tips voor een duurzamer studentenleven
Haal die tandenborstel uit de stekker!
We worden om de oren geslagen met Greta Thunberg en haar klimaatacties, maar we hoeven niet elke week te protesteren om ons steentje bij te dragen. Hier zijn enkele tips om duurzamer te studeren.
Kook meer op kot
Eten afhalen of laten bezorgen is schering en inslag onder studenten. Maar laat die pita eens zijn voor wat het is en maak wat vaker zelf eten klaar. De ecologische impact van restaurants - en zeker het soort waar de modale student zijn buikje rond eet - is niet te onderschatten. Een hamburger is niet lastig te maken en pasta is snel gekookt. En als je dan toch echt te lui bent - iedereen is dat wel eens natuurlijk - zoek dan een groener alternatief dan je favoriete stekje, zoals Alma 2 of zo'n hippe avocadobar.
Kringloopwinkels zijn nice
Duurzaam leven hoeft niet altijd gepaard te gaan met extra kosten. Tweedehandswinkels zijn goedkoop en dragen bij tot een circulaire economie. Maar je kan er zelf ook altijd terecht met overbodige zaken vanop je kot die je anders de vuilnisbak zou ingooien. Hanteer hierbij de '90/90-regel'. Heb je een voorwerp al negentig dagen niet meer gebruikt? Ga je het de komende negentig dagen gebruiken? Zo niet: weg ermee.
Kraantjeswater is ook nice
Het is een cliché, maar afstappen van flessenwater - of frisdrank in het algemeen - en overstappen op kraantjeswater is zowel op vlak van gezondheid als milieu een enorm positieve zaak. Kraantjeswater is tot duizend keer goedkoper dan flessenwater en de productie ervan kost tweeduizend keer minder energie. Kraantjeswater wordt zelfs strenger gecontroleerd dan flessenwater. Redenen genoeg om je Dopper fles boven te halen en overal mee te nemen.
Stop sluipverbruik
Televisies, computers, audio- en videoapparatuur, laders voor smartphones, elektrische tandenborstels ... Zelfs in stand-bystand of wanneer ze niet opladen blijven ze energie verbruiken. Trek dus de stekkers uit of gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar.
Cursussen zijn overrated
Niet elke student heeft een handboek of cursus in fysieke vorm nodig. Voor de studenten onder ons die niet vies zijn van te studeren van een scherm is er altijd het elektronische alternatief van een cursus. Veel handboeken kun je kopen als pdf (of met een beetje geluk zelfs gratis vinden op het net) en ook Acco biedt sommige cursussen aan in elektronische vorm. Het bespaart niet meteen geld, maar toch wel een duizendtal pagina's per handboek. Het Amazonewoud zal je dankbaar zijn.