TYPE THEMA

Editoriaal: Wees mild (voor jezelf)

© Freya Caris

Wanneer we Ann Verscuren vragen hoe we rouwende studenten kunnen helpen, krijgen we de boodschap om vooral mild te zijn. Die boodschap onderschrijven we graag.

Gepubliceerd

Enerzijds moet de rouwende dat voor zichzelf zijn en zijn emoties toelaten, en beseffen dat het helemaal oké is om zich niet oké te voelen.

Anderzijds zou de omgeving van de rouwende ook die mildheid aan de dag te moeten leggen. Geen tips geven om 'erover te raken' of 'de draad weer op te pikken', wel vragen hoe het gaat en ruimte geven. Net omdat dat rouwproces levenslang duurt. Het wordt draaglijker, maar gaat nooit over.

Die oproep voor mildheid zouden we graag uitbreiden naar alle studenten. De komende feestdagen worden een traditiegetrouw overschaduwd door de nakende examenperiode. De vrolijke kersttafel moet snel weer ingeruild worden voor een (vaak) eenzaam bureau. De druk om goed te presteren is alomtegenwoordig.

Iedereen heeft een eigen tempo. Er is niks mee om dat te volgen

Onze maatschappij wil dat alles telkens sneller en beter is. Dan is het niet meer dan normaal dat studenten zich door die rat race af en toe ontmoedigd voelen. En ook dat is oké. De vergelijkingen met anderen die het beter doen, moet je soms naast je neerleggen. Pas op, je moet nog altijd je best doen. Je moet nog je nog altijd achter je boeken zetten en studeren. Maar iedereen heeft zijn eigen tempo. Er is niks mis mee om dat te volgen.

Tot jullie schrijft iemand die twee keer van richting is veranderd. Die ook een jaar niet mocht studeren door te lage CSE-scores. Gedoemd om te falen, zou je dan denken. Maar ondertussen heb ik mijn masterdiploma op zak. Met de nodige herexamens en met de nodige extra jaren. Maar uiteindelijk met het beoogde resultaat. En als ik het voor elkaar heb gekregen, waarom zou het jullie dan niet lukken?

Je studieloopbaan – en bij uitbreiding het leven – is een parcours van vallen en opstaan. Laat jezelf dus toe om af en toe eens te struikelen. Durf hulp te vragen om terug recht te komen. De wereld is al polariserend genoeg. Laat ons daarom kiezen voor wat mildheid. Dan komen we er samen wel.

Jan Costers is redactiesecretaris. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

Powered by Labrador CMS