LEZERSBRIEF STUDENTENARBEID

Lezersbrief: Studenten onbeperkt laten werken? Ja, maar dan wel aan fatsoenlijke voorwaarden

'Wie het écht goed voorheeft met jobstudenten, maakt komaf met de huidige discriminatie en sociale dumping.'
'Wie het écht goed voorheeft met jobstudenten, maakt komaf met de huidige discriminatie en sociale dumping.'

Het recente voorstel van Open VLD om alle beperkingen op studentenarbeid af te voeren, kon al op veel kritiek rekenen. Waar de Open VLD voor pleit, heet 'sociale dumping', vindt Jong ACV-medewerker Nelis Jespers.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Stuur je lezersbijdrage!

Akkoord met de schrijver? Of heb jij ook een mening die de wereld moet weten? Stuur je lezersbrief door naar opinie@veto.be. Meer info hier.

Jobstudenten moeten onbeperkt kunnen bijverdienen. Ze zijn best in staat om zelf te kiezen hoeveel ze naast hun studie kunnen werken. Alle beperkingen moeten op de schop. Dat stelt Open VLD voor.

Studenten zullen, als het van Open VLD afhangt, onbeperkt werken met een 'studentenovereenkomst.' Dat klinkt goed, maar is het niet. Onbeperkt werken aan een laag loon, en zonder sociale rechten. Dat is waar de Open VLD voor pleit. Maar dat heet 'sociale dumping.'

Werk je met een studentenovereenkomst, dan kan je namelijk fluiten naar een heleboel premies en sociale rechten. Vakantiegeld? Geen recht. De werkbonus voor lage lonen? Geen recht. De Vlaamse jobbonus? Geen recht. Tijdelijke werkloosheid? Geen recht. Al die werkuren laten meetellen voor je pensioen? Ook geen recht. 

Werk je in de supermarkt of bijvoorbeeld bij de bakker? Dan krijg je met een studentenovereenkomst een percentage van het minimumloon. Dat kan zomaar, blijkbaar. 

Discriminatie

Studenten- en jongerenvakbond Jong ACV vertegenwoordigt meer dan 80.000 jonge werkers. Onze vakbond stelt voor om de studentenovereenkomst gewoon af te schaffen. Ook wij zeggen: stop met die 600-urenregel. Maar maak het systeem eenvoudiger. Door alle hervormingen en laattijdige covidregels – met dank overigens aan de Open VLD en Van Quickenborne - kregen wij de wetgeving de afgelopen jaren gewoonweg niet meer uitgelegd aan onze leden. 

Studenten zouden perfect kunnen werken met een gewone arbeidsovereenkomst. Dat is eenvoudiger, en in hun voordeel. Het klopt namelijk niet dat iemand met een studentencontract minder 'belastingen' betaalt en daardoor beter af is. Studenten die in 2024 minder dan 15.100 euro (belastbaar inkomen) verdienen, zullen op dat inkomen geen belastingen moeten betalen. 

Daar verandert als gewone werknemer niets aan. Wél zouden student en werkgever met een gewone arbeidsovereenkomst een hogere sociale bijdrage betalen. Die bijdrage valt echter in het niets bij alle premies en andere voordelen waar een gewone werknemer recht op heeft. 

Wie het écht goed voorheeft met jobstudenten maakt komaf met de huidige discriminatie en sociale dumping.

Nelis Jespers is stafmedewerker bij Jong ACV, de jongerenafdeling van de Katholieke vakbond ACV.

Powered by Labrador CMS