artikel> David Dessers trekt de lijst

Groen met jonge ploeg naar Leuvense gemeenteraadsverkiezingen

Maandagavond werd David Dessers verkozen als lijsttrekker van Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen van komend jaar. Samen met Lies Corneillie, de nummer twee op de lijst, vormt hij een ‘tandem’.

Gepubliceerd

David Dessers is al bij al een nieuw gezicht in het Leuvense politieke landschap. In 2012 stond hij slechts op de zesde plaats. De afgelopen jaren zetelde hij in de gemeenteraad nadat Eva Brems besliste haar mandaat niet op te nemen. Dessers staat bekend als klimaatactivist en om zijn stevige kritiek op de plannen voor een parking onder park De Bruul.

Dessers en Corneillie komen op als duo en willen zich op die manier onderscheiden van andere partijen. Ze pleiten voor een nieuwe politieke cultuur, meer burgerparticipatie en een open en transparante stijl. Ook de hoge kinderarmoede in de binnenstad en betaalbaar wonen staan hoog op de agenda.

Met Dessers, Corneillie en Thomas van Oppens die de derde plaats invult, maakt Groen Leuven een uitgesproken keuze. Dessers, 44 jaar, Corneillie, 31, en Van Oppens, 28, zijn jong. Bovendien zetelen de drie pas sinds 2013 in de gemeenteraad.

Dessers licht toe: ‘Leuven is toch een beetje op het einde van een tijdperk met het vertrek van Louis Tobback. Er moet dus een nieuw hoofdstuk geschreven worden en het is aan de nieuwe generaties om dat te doen.’ Dat nieuwe hoofdstuk is er één van veel ambitie. De zin ‘Groen is klaar’ leest als een slogan; deze ploeg wil wegen op het beleid. ‘Wij willen onszelf zo sterk maken dat we uiteindelijk mee nodig zullen zijn om de stad te besturen', stelt Dessers. 'Dat is eigenlijk echt onze ambitie.’

Kandidaat-burgemeesters

Met Dessers kondigde Groen als laatste centrumpartij haar lijsttrekker aan. Daarmee zijn alle kandidaat-burgemeesters nu bekend. Carl Devlies (CD&V) en Rik Daems (Open VLD) zijn de gevestide waarden. Sp.a schuift Mohamed Ridouani naar voren. Hem wacht de zware taak Louis Tobback op te volgen. Vlaams parlementslid Lorin Parys komt op voor N-VA, Line De Witte doet dit voor PVDA. Voor Vlaams Belang wordt het wellicht Hagen Goyvaerts.

'Wij willen onszelf zo sterk maken dat we uiteindelijk nodig zullen zijn om de stad te besturen'

David Dessers, lijsttrekker Groen Leuven

Powered by Labrador CMS