NIEUWS PALESTINA

Luc Sels gaat donderdag de dialoog aan in bezet campusgebouw

Donderdag om 11 uur in de voormiddag zal KU Leuven-rector Luc Sels in dialoog gaan met de actievoerende studenten die al enkele weken gebouw De Valk bezetten. Aan sommige faculteiten gaan ondertussen petities rond tegen samenwerkingen met Israëlische instellingen en voor steun aan het Palestijnse volk.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De actievoerende studenten zijn al twee keer op het rectoraat van de universiteit in dialoog gegaan met het universiteitsbestuur.  Die dialoog tussen actievoerende studenten en de universiteit kende al heel wat ups en downs

Vorige week nog werd rector van de KU Leuven Luc Sels uitgejouwd toen hij tijdens een lezing van het KU Leuven Metaforum het standpunt van de universiteit trachtte toe te lichten. Zijn communicatiestijl belandde bij de actievoerders in het verkeerde keelgat.

Er is nu besloten om die dialoog opnieuw constructief te hervatten. Sels zal er aanwezig zijn in het bijzijn van enkele vicerectoren en leden van de speciale Ethische Commissie Dual Use, Military Use & Misuse of Research. Het gesprek vat aan om 11 uur in de voormiddag in een gebouw van de faculteit. De actievoerders en de universiteit spraken onderling af om geen pers toe te laten. 

Kritiek op transparantie

Het valt op dat leden van de ethische commissie ook deelnemen aan de dialoog. Die commissie  — die oordeelt over de ethische verantwoordbaarheid van samenwerkingen met andere instellingen  — is al een tijdje het voorwerp van kritiek: ze zou volgens de actievoerders onvoldoende transparant zijn in haar beslissingsproces.

De actievoerders hebben ook kritiek op de transparantie van de universiteit over samenwerkingen met Israëlische instellingen in het algemeen. 

'Er is begrip voor elkaars standpunt'

Sigrid Somers, perswoordvoerder van de KU Leuven

Naar eigen zeggen vond de groep verschillende samenwerkingen met Israëlische instellingen waarover niet consequent wordt gecommuniceerd op onderzoeksportalen van de universiteit. 'We denken niet per se dat dit doelbewust is, maar het is vreemd voor een instelling die bekend staat om haar eruditie', zegt woordvoerder van de actiegroep Samier Khaled.

'Wij proberen ten alle tijde transparant te zijn over de samenwerkingen', reageert Sigrid Somers, perswoordvoerder van de KU Leuven. Volgens Somers wordt er niets bewust achtergehouden, maar de universiteit wenst momenteel niet verder in te gaan op dat discussiepunt.

Standpunt ongewijzigd

De KU Leuven is niet van plan om haar huidige standpunt te wijzigen. 'Er is begrip voor elkaars standpunt, we blijven belang hechten aan dialoog en stellen ons open voor de bekommernissen van de studenten', laat Somers weten. 

Momenteel neemt de KU Leuven een aanpak van 'zorgvuldigheid en terughoudend­heid' bij nieuwe samen­werkingen. Er worden geen nieuwe samenwerkingen opgezet met Israëlische universiteiten 'zolang de Israëlische regering haar harde lijn aanhoudt'. 

'We willen op zijn minst dat de universiteit haar collega's UGent en VUB volgt'

Samier Khaled, woordvoerder 'KU Leuven Encampment'

De actievoerders blijven pleiten voor een algemene academische boycott, maar stellen momenteel ook 'intermediaire' eisen voor: 'We willen op zijn minst dat de universiteit haar collega's UGent en VUB volgt met het stopzetten met de samenwerkingen met Bar-Ilan University en Volcani Center', aldus Khaled. 

Volgens hem valt de medeplichtigheid van die instellingen bij het geweld in Gaza niet te ontkennen, te meer omdat die twee andere Vlaamse universiteiten er ook al afstand van namen. 

Op verschillende plaatsen aan de universiteit groeit de vraag om een stopzetting van samenwerkingen met Israelsiche instellingen. Zo doet een open brief aan de faculteit Letteren de ronde met de vraag om een individuele onderzoekssamenwerking van een onderzoeker binnen het departement geschiedenis stop te zetten. Die brief bevat al meer dan 200 ondertekenaars.

Ook aan de faculteit architectuur roepen studenten en onderzoekers op om 'proactieve steun' te bieden aan Palestijnse collega's. 

Powered by Labrador CMS