NIEUWS STUDENTENPROTESTEN

Ook studenten KU Leuven plannen uni­versiteit te bezetten

De studentenprotesten tegen samenwerking met Israëlische universiteiten kennen ook aan de KU Leuven navolging. Maandag gaan studenten van het collectief 'kuleuven.encampment' van start met de bezetting van gebouwen van de Leuvense universiteit. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De bezetting zal maandag van start gaan op een locatie die nog niet bekend is. De actie­voerders protesteren tegen de samen­werkingen van de KU Leuven met Israëlische universiteiten. 

Nadat een eerder onderhoud tussen studenten en de rector niet bevredigend bleek, besloten ze over te gaan tot een bezetting van de universiteitsgebouwen. 'Bij het gesprek gaf de rector aan dat de universiteit voorzichtiger zal zijn bij het aangaan met nieuwe banden, maar dat vinden we onvoldoende', zegt Samier Khaled, woordvoerder van de actie. 

'De banden met alle universi­teiten die betrokken zijn met de genocide in Gaza, moeten per direct stopgezet worden'

Samier Khaled, actievoerder

De bezetting zal doorgaan totdat de KU Leuven nieuwe gesprekken of acties belooft: 'Wij hebben de rector dinsdag gezegd dat er meer acties zouden volgen.' Ook enkele leden van Jong Groen en Comac – de studentenvereniging van de PVDA – scharen zich bij het protest. 'Maar de actie wordt georganiseerd door individuele studenten van verschillende organisaties die meer actie van de universiteit willen zien, niet door die organisaties zelf', zegt Khaled.

Andere universiteiten 

Het studentenprotest in de Vlaamse universiteitssteden tegen academische samenwerking met Israël verhevigde de voorbije weken. In Gent gingen de studenten over tot een bezetting van de universiteits­gebouwen. Aan de KU Leuven begon studente Hanna De Boe een hongerstaking van drie dagen om de universiteit te dwingen tot het verbreken van de banden met Israëlische instellingen. 

De KU Leuven liet intussen weten te kiezen voor 'zorgvuldigheid en terughoudendheid' bij het aangaan van nieuwe projecten met Israëlische partners, op aangeven van de ethische commissie van de universiteit. 

Bestaande samenwerkingen worden niet stopgezet en daar knelt volgens de actie­voerders het schoentje: 'De banden met alle universiteiten en instellingen die betrokken zijn met de genocide in Gaza, moeten per direct stopgezet worden', klinkt het. Zondagavond houden de actievoerders een briefing in Alma 3 voor wie wil deelnemen aan de bezetting.

Powered by Labrador CMS