artikel> Wedstrijd gespreid over drie dagen, geen publiek

24 urenloop gaat door als '12 urenloop'

Geen academiejaar zonder 24 urenloop, ook in dit door het coronavirus geïnfecteerde jaar. De kringenloop zou kunnen doorgaan in het eerste semester, maar verandert wel van format.

Gepubliceerd

Wie loopt wanneer?

Het voorlopige tijdschema is als volgt:

Dag 1: Medica - Industria - Psychokring - Runner's High - Farmaceutica 

Dag 2: LBK -Ekonomika - UCLL-OKeR - Atmosphere - Wina - VRG-Crimen

Dag 3: Apolloon - VTK - Pedal - Lerkeveld - Thomas Morus

Binnen de huidige maatregelen blijven grootschalige evenementen boven de 200 deelnemers nog steeds uit den boze. Tel daarbij dat tussen 1 en 6 uur ’s ochtends er voor alle evenementen een stop werd aanbevolen en het concept van een 24 urenloop leek meteen onhaalbaar.

Ondanks het rigide kader kwamen LOKO, organisator van de wedstrijd, en de kringen alsnog met een alternatief. De wedstrijd wordt gespreid over drie dagen van elk 12 uur, met elke dag 5 à 6 loopploegen. De oorspronkelijke datum, week 5 van het academiejaar, wordt behouden. Indien die onhaalbaar blijkt, kan verschoven worden naar week 6 of het tweede semester.

De organisatie probeert het wedstrijdgevoel alsnog te behouden door te focussen op individuele duels tussen ploegen. Teams zijn onderling zo verdeeld dat traditioneel aan elkaar gewaagde loopploegen op dezelfde dag tegen elkaar komen. Apotheose is dan de tweestrijd tussen Apolloon en VTK op dag 3.

Het huidige concept staat of valt wel bij de regelgeving die op dat moment van kracht zal zijn. 'Het voorstel is afgestemd op de huidige maatregelen', verklaart Marnik De Bont, coördinator Sport bij LOKO. 'Indien die te streng verscherpt worden, lijkt het ons door de vele beperkingen niet meer zinvol om hier tijd in te steken.'

Logistiek vraagstuk

Sowieso stond de organisatie al voor een 'logistiek vraagstuk'. Bij de 12 urenloop zou bijvoorbeeld al geen publiek kunnen aanwezig zijn. LOKO zou wel een livestream installeren met schermen op verschillende plaatsen in de Leuvense binnenstad. 'Iedereen loopt zijn eigen toertjes, maar het moet wel een beleving blijven', aldus De Bont.

Lopers blijven uiteraard wel welkom op het evenement, maar moeten zich vooraf registreren om binnen de toegestane capaciteit te blijven. Het systeem zou de ploegen meteen ook een beter zicht geven op het aantal aanwezige lopers. Op een dag lopen voor verschillende ploegen blijft overigens mogelijk bij dubbele inschrijvingen. Iedere ploeg behoudt ook een afzonderlijke stand. Deze zes loopstanden (of 'zones') worden afwisselend toegekend aan de aanwezige loopploegen.

Voor absolute zekerheid over het evenement is het nog wachten op goedkeuring van stad en universiteit. Gesprekken met beide partners lopen nog.

Powered by Labrador CMS