NIEUWS KOTENTEKORT

Alma 2 wordt omgebouwd tot KU Leuven-residentie

Het verlieslatende Alma 2-filiaal sluit eind dit academiejaar de deuren. In samenspraak met KU Leuven zal het gebouw worden omgebouwd tot een residentie om het nijpende kotentekort het hoofd te bieden.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Wie graag nog eens pasta of kaaskroketten eet op de campus van de sociale wetenschappers, haast zich best. Tijdens de zomer zullen er namelijk werken beginnen om Alma 2 om te bouwen tot een nieuwe KU Leuven-residentie.

Alma's Raad van Bestuur besliste gisteren in samenspraak met de KU Leuven om Alma 2 eind dit academiejaar te sluiten. Als belangrijkste reden wordt het kotentekort gegeven, maar wellicht spelen ook financiële redenen een grote rol: Alma 2 draait al enkele maanden minder goed.

Nieuwe bestemming

De afwerking van de residentie staat gepland voor januari 2024. 'We kunnen dus nog geen extra koten aanbieden voor de start van het komend academiejaar', laat rector Luc Sels weten. 'Maar we hopen wel dat een extra residentie de druk op de kotenmarkt op de lange termijn zal verlichten.'

'Bij Alma staan we bekend om de verhouding prijs-kwaliteit'

Vzw-voorzitter Alma, Stefaan Saeys

Tom Mestdagh, de CEO van Alma, is emotioneel wanneer we hem spreken. 'Deze beslissing doet pijn, maar op dit moment hebben betaalbare koten prioriteit.' Mestdagh geeft toe dat Alma's financiën doorslaggevend waren in de beslissing: de vestiging was al een tijdje verlieslatend.

'Studenten staan tegenwoordig liever een uur aan te schuiven in Alma 1 dan eens hier langs te komen', constateert hij. Dat noch studenten, noch de universiteit de meerwaarde van Alma's hipste filiaal inzien, kan hij moeilijk begrijpen. 'Normaal gezien hebben we uitstekende voeling met de noden van studenten.'

'Een goedkope huurprijs van 800 euro'

Toch laat Mestdagh de moed niet zakken. 'We bekijken hoe we de spirit van Alma toch levend kunnen houden op campus.' Alma overweegt een Alma-kantine voor de bewoners of een Alma-automaat met spaghetti en kaaskroketten voor de ingang.

'Eerlijk gezegd is er nog maar weinig dat ons kan verbazen'

Gnoe Klubecx, LOKO-studentenvertegenwoordiger Alma

Ook in het beheer van de residentie wil Alma haar sterktes behouden. 'Bij Alma staan we bekend om de verhouding prijs-kwaliteit', weet vzw-voorzitter Stefaan Saeys. 'Een gezellig kamertje van drie vierkante meter en gedeelde sanitair kunnen we al aanbieden voor de goedkope prijs van 800 euro!'

Gnoe Klubecx, de Alma-studentenvertegenwoordiger van LOKO, reageert cynisch op die hoge prijs: 'Ik bekleed al jaren dit mandaat: eerlijk gezegd is er nog maar weinig dat mij kan verbazen.' Hij belooft dat LOKO er alles aan zal doen om de residentie studentvriendelijk te maken. 'Elke nieuwe kotbewoner krijgt een Vorkman-actiefiguur in zijn welkomstgoodiebag!', deelt CEO Mestdagh nog snel mee.

Mopje! Dit was Veto's 1 aprilgrap.

Powered by Labrador CMS