artikel> LBK herovert bronzen medaille op Ekonomika, Medica gered van dreiging Industria

Apolloon wint 24 urenloop 2018

Apolloon klopt VTK op het scherpst van de snee met 1073 rondjes tegen 1072. LBK is derde met 1016 rondjes, op één ronde van Ekonomika. Medica weert Industria met 954 tegen 953. Wat een editie!

Gepubliceerd

Wie deze ochtend om 8 uur wakker werd had het nog onmogelijk geacht: Apolloon liep al vier ronden achter op de nachtdieren van VTK en leek opnieuw het onderspit te moeten delven. De Apolloniërs weigerden echter de handdoek in de ring te gooien en wisten beetje bij beetje hun achterstand in te halen. Tegen 14 uur naderden ze tot op een ronde, net voor 17 uur wisten ze dan voor het eerst over de burgies te wippen. Van daaruit bouwden ze een voorsprong uit die VTK niet meer kon overbruggen. In het laatste uur werd zelfs een gemiddelde tijd van 1.17 gehaald.

Zo belandt de beker na een jaar afwezigheid dus opnieuw in de trofeeënkast van Sportkot, maar ondanks de kleine verschillen toonden de twee rivalen zich doorheen de dag uitermate sportief. Na het streakerincident bij Apolloon (zie hier) besloten de burgerlijk ingenieurs zo een halve minuut te wachten - een schatting van de verloren tijd van Apolloon.

Apolloon heeft haar overwinning in ieder geval ook te danken aan een hele groep snelle vrouwen

Met de overwinning kon Apolloon zich al voor de 26ste keer in 30 jaar de koning van het Leuvense sportleven noemen. Ook het VTK-record van 1061 rondjes van vorig jaar moet eraan geloven. Met 1073 en 1072 rondjes ging beiden kringen over hun records van vorig jaar. Voor Apolloon betekent dit een gemiddelde snelheid van 23,7 kilometer per uur.

LBK op drie, Medica sluit top 5

Ook de strijd om plek drie was bij momenten niet te houden van de spanning. Zowel LBK als Ekonomika wisten hun persoonlijke records te verbeteren met respectievelijk 1016 en 1015 ronden. Ook tussen Medica en Industria was er maar één ronde verschil, maar na een onwaarschijnlijke inhaalrace moesten die laatsten toch genoegen nemen met plek 6.

Ook om plek negen was het nog spannen. VRG Crimen ging het laatste uur in met een ronde achterstand op Tripel Hop. Ze kloppen af op 865 rondjes, Tripel Hop sluit de top 10 met 864 rondjes. Zoals verwacht kwamen eeuwige rivalen Wina en Atmosphere respectievelijk op plaats 7 en 8 binnen met 884 en 876 rondjes. Lerkeveld wordt elfde (855 rondjes), op ruime afstand van OKeR, die met 832 rondjes 12e worden. Pedal klokt af als 13e met 828 rondjes.

Onderaan het klassement klopt Psychokring Runner's High met 811 tegen 810, na een onwaarschijnlijke comeback net voor de telramen bevroren. Politika moest genoegen nemen met de laatste plaats (748 rondjes), weliswaar voor Run for Specials, maar zal wel een feestje kunnen bouwen om het individueel record van Tom Merlevede. Farmacie eindigt in haar eerste jaar als soloteam op plaats 16 met 795 rondjes.

Vrouwen aan kop

Apolloon heeft haar overwinning in ieder geval ook te danken aan een hele groep snelle vrouwen. De huidige leider maakte een statement door met zeven vrouwelijke lopers te starten en gooide hen ook voor het laatste uur opnieuw in de strijd. Een krachtige boodschap die ook bij het publiek niet onopgemerkt bleef.

Elk jaar tikken de kringen steeds meer rondjes af. Vooral de grote kringen evolueerden met de jaren steeds meer richting geoliede machines. Elk jaar proberen ze de voorgangers te overtroeven met steeds strengere tijden. Vrouwelijke lopers vallen daardoor vaak uit de boot.
Om de studentikoziteit er tot op zekere hoogte in te houden, wordt op de sportbijeenkomsten tussen de kringen al enkele jaren geopperd voor het inrichten van een uur waarop uitsluitend vrouwen mogen lopen. Vooralsnog kwam zo'n initiatief nog niet voor het voetlicht.

Bij VTK is er zeker animo om mee te denken over het aantrekken van bredere groepen lopers, waaronder vrouwelijke, naar toekomstige edities toe, bevestigt de preses van VTK.

'Onze eerste zeven lopers waren vrouwen en ze waren gemiddeld ook niet trager dan onze mannelijke lopers'

Loïc Segaert, sportpreses Apolloon

Omdat het plan ook dit jaar niet van de grond kwam, besloot Apolloon naar de andere kringen toe een statement te maken. ‘We wilden ons met een beperkt aantal kringen verenigen, maar ook dat lukte niet’, zegt Loïc Segaert, sportpreses bij Apolloon. 'Uiteindelijk besloten we om een statement te maken. Onze eerste zeven lopers waren vrouwen en ze waren gemiddeld ook niet trager dan onze mannelijke lopers.’

Powered by Labrador CMS