artikel> Een vergelijking tussen fakbars

Pintjes in Letteren vanaf nu één euro

Heuglijk nieuws. Pintjes in Fakbar Letteren kosten tegenwoordig nog maar één euro en dat werd uitvoerig gevierd. Maar hoe zit het met de prijzen in andere studentencafés? Veto vergelijkt.

Gepubliceerd

De prijsverlaging van 20 cent werd met veel tamtam aangekondigd. Om het nieuwe tijdperk in te luiden organiseerde de Fakbar Letteren een heus Old vs New-feestje. 'De kaart is volledig gewijzigd, de Fak is opnieuw geverfd, er komt een nieuw logo… Dan past zo’n feestje wel', aldus voorzitter Kristien Vandebeeck. Er waait dus een frisse wind.

Praktisch rond

Vijf jaar geleden werd de prijs van een glas Stella verhoogd naar €1,20, doordat de prijs van bier in het algemeen was gestegen. Voor het barpersoneel zijn ronde prijzen echter een stuk handiger. De huidige prijs van Stella wordt goedgemaakt doordat een aantal dranken nu een ronde, hogere prijs heeft gekregen en door de grotere opkomst van studenten waar de fakbar op hoopt.

Concurrentie met andere fakbars speelt echter niet mee. Het Huis der Rechten (HdR), bekend om pintjes aan €1, is volgens Letteren een danscafé en heeft een heel ander publiek. 'Onze fakbars vallen totaal niet te vergelijken', klinkt het.

Bij de Dulci is eenzelfde geluid te horen. Bij de economen kost een pintje dan wel €1,20. Daar heeft Robbe Hemeleers, vicepreses van Dulci, nog nooit over horen klagen. 'Onze fakbar ligt aan de Oude Markt, waar een pintje al snel €2 kost', relativeert hij.

Pintjes zijn passé

Studenten drinken al lang niet meer enkel bier. Fakbars differentiëren zich dan ook op vlak van aanbod. De Recup, de fakbar van Psychologie en Industriële Ingenieurswetenschappen zet in op sterke bieren en goedkope cocktails.


Ook Dulci heeft een uitgebreid gamma aan cocktails, waarbij een Blue Cup (33 cl naar keuze) en een Red Cup (50 cl naar keuze) respectievelijk €3 en €4,50 kosten. Studenten die de alcohol links laten liggen, moeten het vaak stellen met frisdrank. Toch proberen sommige fakbars ook hierop in te zetten. Zo bieden Recup, Doc’s Bar en ’t ElixIr ook fruitsappen aan.

In de Fakbar Letteren kun je zelfs een heuse mocktail van pompelmoessap met tonic krijgen. Een unicum in het fakbaraanbod. Naar aanleiding van de Oktobercampagne, een initiatief van LOKO om (alcohol)overlast te beperken, staat bij velen ook alcoholvrij bier op de kaart.

Sommige fakbars hebben ook het nadeel dat ze uit het centrum en dus buiten de gewone uitgaansbuurt liggen. Doc’s, fakbar van Medica en gelegen in de Brusselsestraat, erkent de moeilijkheid. Bij hen kost een pintje wel €1,20, maar het studentencafé probeert mensen te lokken op andere manieren. Zo zijn er steeds promo’s op donderdagavond en kosten speciaalbieren en sterkedrank slecht €2.

Conclusie: van een echte concurrentie tussen de fakbars kunnen we niet spreken. Elke fakbar heeft zijn eigen doelpubliek. Hogere prijzen voor bier worden dan weer goedgemaakt door lagere prijzen van andere dranken of een breder aanbod. Iedereen pintjes, iedereen vriendjes.

Powered by Labrador CMS