artikel> Twee arrestaties wegens dronkenschap en een omvergelopen portier

Studenteninspecteur wijt commotie Tiensestraat aan enorme opkomst

Gisteren organiseerde het Huis der Rechten, de fakbar van de rechtenstudenten, een dagdisco. Er waren enkele problemen, maar studenteninspecteur Rik De Langhe raakte niet gewond.

Gepubliceerd

Op hetzelfde moment vonden ook feestjes plaats in de nabijgelegen fakbars Politika en Recup. De drie fakbars zetten stewards in om de studenten te bedaren. Huis der Rechten zorgde voor stewards en een professionele portier. Ook de politie hield een oogje in het zeil gedurende de namiddag. De dagdisco van Hdr begon om 13u en werd om 17u tijdelijk gesloten in onderling overleg tussen de fakbarverantwoordelijken en de politie.

Gisteren organiseerde het Huis der Rechten, de fakbar van de rechtenstudenten, een dagdisco. Het concept is eenvoudig: overdag aan schappelijke prijzen een pintje drinken in een ruimte waarvan de ramen zijn dichtgeplakt met vuilzakken. De dagdisco begon om al om 13 uur, maar naarmate de namiddag vorderde, liep het feestje wat uit de hand.

Volgens de studenteninspecteur Rik De Langhe lag het probleem aan de enorme opkomst. Vele studenten die buiten stonden, wilden graag naar binnen. "Er is een portier omvergelopen door een menigte van enkele tientallen personen. Op dat moment was de fakbar vol. Daarom weigerde de portier hen binnen te laten," zegt De Langhe. "Als dan iedereen die buiten staat, binnen wil geraken, zorgt dat voor commotie. Je kent dat wel, er probeert een persoon binnen te geraken en de rest volgt."

Rechtenstudent Paul merkte al snel dat het druk zou worden."Ik merkte gezonde nervositeit omtrent hetgeen komen zou. Logisch, op Facebook stonden 800 aanwezigen en meer dan 1700 geïnteresseerden."

"Wa gaat ge nu doen?"

Om 17 uur sloot de dagdisco dan tijdelijk in onderling overleg met de fakbarverantwoordelijken en de politie. "Er waren wel nog een aantal studenten die niet wilden weggaan en voor de deur bleven staan. Dan hebben wij versterking ingeroepen. Sommigen bleven proberen. Die waren zat en luisterden niet. In het begin ging de sluiting nog vrij vlot, maar op het einde wilden enkele personen niet verdergaan."

Op dat moment liep het mis, zo vertelt De Langhe. "Een van die studenten zei dan: “Wa gaat ge nu doen?”. Dan heb ik iemand gearresteerd die in staat was van openbare dronkenschap. Zijn vriend reageerde dan met “dan moet je mij ook meenemen”. Toen wou die persoon zich losrukken. Dat lukte niet, waarop zijn vriend zich op mij gooide. Dan heb ik mij moeten verweren en heb ik die tweede persoon ook gearresteerd."

Het gerucht dat de studenteninspecteur zelf gewond zou zijn geraakt, blijkt onjuist. "Ik heb geen slagen gekregen."

De Langhe vindt de situatie eerder zeldzaam. "Ik vind dit wel vrij uitzonderlijk. Op donderdagavond zijn er nooit problemen de laatste tijd." Er is dan ook niet elke week een dagdisco. Volgens De Langhe vergt een dagdisco een extra inspanning. "Pinten aan een halve euro en een boel mensen van buiten Leuven, dan moet je het onder controle kunnen houden. Er was enorm veel volk. Ze hadden minimum vijf professionele portiers moeten voorzien. Want die ene portier kon die bende niet tegenhouden."

Steeds intenser

Er waren nochtans veel mensen aanwezig om de boel onder controle te houden, benadrukt De Langhe. "Ik denk er een vier à vijf ploegen van de politie zijn opgeroepen. Ik heb versterking gevraagd toen ze de portier omverliepen. Het duurde dan nog eventjes alvorens het rustig werd. We stonden met 12 stewards, een portier en politie. Dat is echt veel volk."

Volgens Paul was het net iets drukker dan op een gewone donderdagavond. "Vanaf 4 uur werd het bijzonder druk en kreeg je af en toe een klets bier op je of werd je samengeperst door passerend volk. Dat is op een donderdagavond ook zo, maar toch is het op de dagdisco steeds intenser," vertelt hij. "Gelukkig zijn de meeste mensen redelijk en vrolijk, dus dat zorgt al bij al voor weinig problemen. Anderzijds moet er maar één heethoofd tussenzitten die de boel kan verzieken."

De studenteninspecteur doet een oproep aan de studenten. "Ik vraag de studenten iets meer na te denken. Als de politie iets vraagt, ga je daar niet tegen in. Je kan geen duw- en trekwerk beginnen met agenten. Dat is geen manier van werken, dat is onrespectvol. Je moet ook denken aan je imago als student. Als deze generatie het te bont maakt, kan dat de volgende generatie zuur opbreken."

Powered by Labrador CMS