artikel> 'Absolute vereiste de studenten een perspectief aan te bieden'

Tiental professoren pleit voor on campus onderwijs in tweede semester

Een tiental professoren, voornamelijk uit Franstalig België, vraagt in een online petitie om de heropening van de auditoria bij de start van het tweede semester.

Gepubliceerd

De oproep is een initiatief van de multidisciplinaire studiegroep Covid Rationnel. Volgens de ondertekenaars is een veilige heropening van de universitaire auditoria in februari mogelijk na uitwerking van een integraal wetenschappelijk protocol voor risicobeheer en resultaatsopvolging.

De studiegroep is vooral bekommerd om het mentale welzijn van de studenten: 'Het is een absolute vereiste de studenten een perspectief aan te bieden door hun huidige isolement te doorbreken. Sociaal contact is voor iedereen een fundamentele behoefte, maar zeker voor de leeftijdscategorie van onze studenten.' De heropening zou bovendien de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen, zo klinkt het.

'Het risico op de aanwezigheid van een besmettelijke en niet-gedetecteerde student is zeer gering'

Covid Rationnel

Volgens de ondertekenaars is het risico op besmetting in de auditoria ook gering. 'In België bedraagt, voor de leeftijdsgroep 20-29 jaar, het incidentieniveau van de epidemie maximaal 1,5 per 1000 gedurende 7 dagen, sinds begin december. Het risico op de aanwezigheid in een auditorium van een besmettelijke en niet-gedetecteerde student is dus zeer gering.'

Daarvoor is wel een inspanning van de universiteiten zelf vereist. De onderzoekers wijzen naar de Amerikaanse Brown University, dat ondanks fysiek onderwijs de besmettingsgraad op haar campus onder de 1% wist te houden. Testen, tracing, preventie en scholing en betrokkenheid van studenten is daar het recept.

'Ook wij beschikken in onze universiteiten over alle nodige middelen en mogelijkheden voor een verantwoordelijke en veilige hervatting van de activiteiten', klinkt het. De petitie werd inmiddels 3000 keer ondertekend.

Waalse rectoren

Ook de rectoren van de Franstalige universiteiten, verenigd in de CReF, riepen gisteren op het contactonderwijs opnieuw aan te vangen. 'De huidige situatie is problematisch voor de vorming en het mentale welzijn van de studenten', staat te lezen in een communiqué. De CReF acht het mogelijk vanaf 1 maart opnieuw contactonderwijs toe te staan, moest de situatie tegen dan niet verslechterd zijn.

Powered by Labrador CMS