artikel> Zal de fakbar moeten verhuizen ?

Bescherming Fakbar Letteren op de agenda

Het gebouw waar Fakbar Letteren momenteel huist, wordt mogelijk een beschermd monument. Wat de gevolgen zullen zijn voor de fakbar is nog niet helemaal duidelijk.

Gepubliceerd

Benjamin Muylaert, woordvoerder van Geert Bourgeois (N-VA), minister van Onroerend Erfgoed, licht toe: “Zowel het gebouw waar de fakbar in huist als het gebouw aan de overkant van de straat zijn ontworpen door de bekende Leuvense architect Louis Van Arenberg.”

In de negentiende eeuw ontwierp hij in en rond Leuven verschillende panden in eclectische stijl. “De gebouwen in de Blijde Inkomsstraat behoren tot de weinige panden van zijn hand die de Eerste Wereldoorlog hebben overleefd en dat verklaart hun waarde als onroerend erfgoed,” stelt Muylaert. Vooral de monumentale voorgevel is volgens hem van grote waarde.

Inhaalbeweging

“Omdat het gebouw aan de overzijde van de straat een nieuwe bestemming zal krijgen, werd er ook een dossier geopend rond het pand waar de fakbar in huist,” zegt Muylaert. Dat dossier past volgens hem ook in een inhaalbeweging die de dienst onroerend erfgoed wil maken in het inventariseren en beschermen van waardevolle gebouwen in Leuven.

De instorting van vorig jaar (zie veto 4113) heeft volgens Muylaert echter niets te maken met het huidige dossier. “Dat werd al geopend lang voor de instorting plaatsvond. Wij kijken vooral naar de erfgoedwaarde. De stabiliteit van het pand is een zaak voor de stadsdiensten.”

Muylaert stelt dat de fakbar voorlopig nog geen beschermd erfgoed is. “Momenteel wordt er enkel een dossier opgesteld waarbij wordt gekeken of het pand op de lijst van beschermd erfgoed moet worden opgenomen.”


Volgens hem is het echter nog te vroeg om te bepalen wat er precies met de fakbar moet gebeuren. “Zolang de functie van het gebouw de erfgoedwaarde respecteert, kan de fakbar op de huidige locatie blijven.” Wel sluit Muylaert niet uit dat er in de toekomst veranderingen moeten worden doorgevoerd.

Bij Fakbar Letteren zelf is men er gerust in: “Ons huurcontract met de universiteit loopt nog verder en wij hebben ook nog geen weet over een mogelijke herbestemming van de fakbar,” stelt Maxime Hellemans, één van de beheerders. “Wij werken ook nauw samen met monumentenzorg om het gebouw in een zo goed mogelijke staat te houden.”

Powered by Labrador CMS