artikel> Sociale verkiezingen schudden vakbondslandschap door elkaar

Christelijke vakbond ACV niet langer de grootste aan KU Leuven

In november vorig jaar vonden sociale verkiezingen plaats aan de KU Leuven. Voor het eerst in de geschiedenis kwam de katholieke vakbond ACV niet als de grootste naar voren, wel het liberale ACLVB.

Gepubliceerd

Het sociaal overleg, dat onderhandelingen faciliteert tussen werknemers en werkgevers, speelt ook aan de universiteit een grote rol. De drie grootste Belgische vakbonden zijn vandaag vertegenwoordigd aan de KU Leuven, al was dat lang niet altijd zo. 'Vroeger was de enige vakbond aan de KU Leuven de katholieke vakbond. De socialistische en liberale vakbonden zijn een recent fenomeen. Het is dus logisch dat er nu pas verschuivingen komen in de zetelverdeling', vertelt Maïka De Keyzer van ABVV, het Algemeen Belgisch Vakverbond.

De vakbonden vertegenwoordigen en behartigen de belangen van de personeelsleden, ongeacht welk statuut zij hebben: van ZAP'ers, tot ATP'ers en zelfs jobstudenten. Hier en daar vallen personeels- en studentenbelangen samen: 'Als student kan je je dan ook gratis aansluiten bij een vakbond aan de KU Leuven. Dan kan je informatie krijgen over je rechten en plichten in verband met studentenjobs bijvoorbeeld', vertelt Peter Maertens, fractieleider van ACLVB.

Sociale verkiezingen

Elke vier jaar zijn er over heel Vlaanderen sociale verkiezingen in allerlei bedrijven. Die verlopen vaak uit de schijnwerpers, maar desondanks wordt er door de vakbonden stevig campagne gevoerd. Sinds de KU Leuven als associatie veel breder gaat dan de stad Leuven zelf, en campussen heeft over heel Vlaanderen, vonden twee verschillende sociale verkiezingen plaats. Een voor de regio Groot-Leuven, de andere voor regio Oost- en West-Vlaanderen.

In Oost- en West-Vlaanderen blijft de christelijke ACV de grootste, maar in de regio Groot-Leuven is er dus voor het eerst een nieuwe koploper: de liberale vakbond ACLVB. Ze willen benadrukken dat ze als vakbond los staan van een politieke partij: 'Wij hebben geen enkele binding met een politieke partij: wij hebben wel waarden die ons in een bepaalde richting sturen. Vrijheid en solidariteit bijvoorbeeld zijn voor ons enorm belangrijk. Religie is bij ons absoluut geen vereiste om solidair te zijn voor elkaar.'

Liberaal boven

Tijdens de verkiezingen wordt gestemd voor zetels in de Ondernemingsraad en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). Het ACLVB haalde voor de Ondernemingsraad in regio Leuven-Brussel-Antwerpen-Limburg, 53% van de uitgebrachte stemmen. In het CPBW haalden de liberalen net geen 50%. Deze cijfers leveren telkens, samen met de toegewezen jongerenzetels, een volstrekte meerderheid van de zetels op in beide organen.

Hoe verklaart ACLVB hun opmars zelf? 'Sinds 2012 zijn we een vakbond die op een constructieve, maar zeer vastberaden manier en met duidelijke en ondubbelzinnige stem de hete hangijzers en complexe dossiers hebben durven aankaarten. Denk dan bijvoorbeeld aan het dossier rond koopkrachtmaatregelen.' Hiermee verwijst Maertens naar de discussie die al langer leeft rond maaltijdcheques en de fietsvergoeding, die er momenteel nog niet zijn aan de KU Leuven.

Concurrentie

Al is de concurrentie tussen de vakbonden tijdelijk, en vooral prominent tijdens de verkiezingsperiode: 'Tijdens de verkiezingen zet elke vakbond zijn beste beentje voor en is er concurrentie, maar los daarvan staan we gewoon schouder aan schouder om de personeelsbelangen te vertegenwoordigen', benadrukt Sofie Ostyn van ACV.

Peter Maertens benadrukt dit: 'Ik waardeer elke inspanning die eender wie van welke vakbond doet om de situatie van het personeel vooruit te helpen. Of dat is als de grootste of de kleinste, dat doet er niet toe. Wij zijn ook soms de kleinste geweest en zijn niet euforisch over die overwinning, dat interesseert ons niet. We willen de mensen kunnen helpen.'

Powered by Labrador CMS