splinter> We leven in een fantastische digitale wereld. Dankzij de smartphone hebben we die wereld ook constant binnen handbereik. Geweldig!

De achterkant van de smartphone

We leven in een fantastische digitale wereld. Dankzij de smartphone hebben we die wereld ook constant binnen handbereik. Geweldig!

Gepubliceerd

De Splinter bevat een mening van de auteur. Ze bevat niet de mening van de redactie.

Dankzij enkele apps hebben we ook al onze sociale netwerken bij de duim. Via Facebook zien we de reisfoto’s van al onze vrienden en sharen we dat het een lieve lust is. Dankzij Twitter hou je steeds een vinger aan de pols. Bovendien maakt Tinder de eerste stap zetten een pak makkelijker.

Maar er zijn ook nadelen. Op Facebook doen we ons met z’n allen beter en interessanter voor dan we zijn, waardoor het vaak ook Fakebook is. In Twitterland heerst de waan van de dag en bevind je je in een grote praatbarak. En Tinder, tja, dat blijft toch ontzettend oppervlakkig.

Het mag duidelijk zijn dat elk medium naast een pak voordelen ook nadelen heeft. Snapchat, Instagram, Skype, WhatsApp… Elk van deze platformen heeft zijn eigen valkuilen en gevoeligheden, al dan niet in verband met privacy. We moeten dan ook zeer bewust omgaan met elk verschillend medium.

Op Facebook doen we ons met z’n allen beter en interessanter voor dan we zijn, waardoor het vaak ook Fakebook is.

Maar er is iets nieuws! Een stukje spitstechnologie dat komt overgewaaid uit Amerika. Het combineert het vluchtige van Snapchat en het levendige van Skype. De app staat nog in zijn kinderschoenen, maar de revolutionaire 3D-technologie werkt perfect zonder speciale bril. Deze app werkt zelfs met geurherkenning en je kunt de andere gebruiker van de app écht aanraken. Deze nieuwe smartphone-applicatie heet CaféGesprek.

Je hebt ondertussen al begrepen dat je voor dit medium geen nieuwe app hoeft te downloaden. Integendeel. Om CaféGesprek ten volle te beleven, helpt het om even al die apps te sluiten. Voor mensen die het liever droog houden is er trouwens ook gewoon Gesprek.

Een recente Britse studie toont aan dat we steeds afhankelijker worden van onze smartphone. We gebruiken het apparaat dagelijks in totaal 3 uur en 16 minuten en checken hem maar liefst 221 keer per dag!

Een recente Britse studie toont aan dat we steeds afhankelijker worden van onze smartphone. We gebruiken het apparaat dagelijks in totaal 3 uur en 16 minuten en checken hem maar liefst 221 keer per dag! Op zich is dat geen probleem, maar constant je smartphone checken is nu eenmaal niet compatibel met CaféGesprek.

(Café)Gesprek is niet alleen het allerbeste medium om urenlang te zeveren, het is ook uiterst geschikt om eens te vragen hoe het met iemand gaat. En dan bedoel ik niet een oppervlakkige “Çava?” We zitten allemaal wel eens met een probleem en veel te weinig delen – analoog sharen – we die met onze vrienden. Enkel in een goed gesprek kom je echt te weten wat iemand bezielt en welke zorgen hij of zij heeft.We laten makkelijker het achterste van onze smartphone zien, dan het achterste van onze tong.

Van tijd tot tijd een luisterend oor bieden, helpt om psychische problemen snel bij elkaar op te merken.

Nochtans is zo’n goed gesprek uiterst belangrijk. Een psychotherapeute van de KU Leuven benadrukte in Veto 4102 hoe belangrijk gewoon sociaal contact tussen studenten is. Van tijd tot tijd een luisterend oor bieden in een (Café)Gesprek, helpt om psychische problemen snel bij elkaar op te merken.

We hebben een fantastische digitale wereld op zak, maar laten we proberen die soms ook op zak te laten. De echte wereld en onze tastbare vrienden zijn nog boeiender en verdienen al je oren en ogen.

Powered by Labrador CMS