De comeback van mei '68

Voorbeschouwing Playground 2014

03 november 2014
Voorbeschouwing
Auteur(s): Brecht Castel
Van 13 tot 16 november vindt in M en STUK het kunstenfestival Playground plaats. Een jaarlijkse hoogvlieger voor liefhebbers van podiumkunsten en expo.

Playground is ondertussen al toe aan zijn achtste editie. Wat begon als een klein festival van STUK is uitgegroeid tot een vaste waarde in samenwerking met museum M. Onlogisch is die samenwerking niet als je weet dat Playground vooral leeft van de spanning tussen performance en beeldende kunst.


Duikexpedities

Ook dit jaar vormt die interdisciplinariteit de leidraad. De twee duidelijkste voorbeelden zijn de Amerikaanse Ellie Ga en de Oostenrijker Markus Schinwald. Beiden pakken uit met zowel een tentoonstelling als een stuk theater.

Ook dit jaar vormt de interdisciplinariteit van performance en beeldende kunst de leidraad.

Ellie Ga deed intensief onderzoek naar de oude Pharosvuurtoren in Alexandrië, één van de zeven wereldwonderen. Uit haar duikexpedities en grondige studie puurde ze een expo en een verhalende performance. Verwacht je zeker niet aan een saaie wetenschappelijke uiteenzetting, want Ga werkt zeer verhalend en feiten worden vermengd met verbeelding en mythen.

Ook Schinwald dubbelt. Zijn uitstekende expo (zie Veto 4104, red.) krijgt namelijk een verlengstuk in de voorstelling A Stage Matrix 1. Samen met de Russische danser Oleg Soulimenko verkent hij de verhouding tussen meubels en het lichaam. Net zoals in de expo zal ook in de performance alle logica verdwijnen en wordt je als toeschouwer aan het wankelen gebracht.

De Noorse Marthe Ramm Fortun maakt een stadswandeling met een poëtisch interpretatie van de studentenopstand.


Protest

Het aanbod van Playground is breed, maar naar het werk van Marthe Ramm Fortun kijken we toch speciaal uit. Deze Noorse gaat een voorstelling maken over de protesten van mei ’68 in Leuven. Riots I have known and loved zal een stadswandeling worden met een poëtische interpretatie van de studentenopstand.

Hiervoor doet ze een beroep op huidige studenten. Ze gaat met hen op zoek naar een vormentaal voor opstand vandaag. Je hoeft geen artistieke achtergrond te hebben om hieraan mee te werken. Breng jij mei ’68 weer tot leven?