Derde Elsewhereconcert springt net onder de lat

Huiveren tussen de stoommachines

05 maart 2016
Recensie
Afgelopen woensdag vond het derde Elsewhereconcert plaats met Daghraven en Inwolves. Het Thermotechnisch Instituut bleek weer een sfeervolle locatie, maar een volledig geslaagde avond werd het niet.

Met Elswhere slaan cultuurcentrum 30CC en kunstencentrum STUK de handen in elkaar om muziek buiten de concertzalen te brengen. In december gaven CHVE en Syndrome zo een betoverend concert in de stemmige kapel van het KADOC. Deze keer was het oog gevallen op het Thermotechnisch Instituut in Heverlee. Tussen de oude tentoongestelde machines en verwrongen getuigen van een ijzeren verleden, stonden, zoals in de eerdere edities, twee groepen op het podium die de grenzen van wat muziek kan zijn, aftastten.

Na een korte rondleiding door een sympathieke ingenieur mocht Daghraven als eerste het gebouw laten daveren. En dat is vrij letterlijk te nemen. Daghraven is een nieuw project van Kevin Imbrechts, ook bekend als spilfiguur van Illuminine. Als die laatste band echter het licht voorstelt, dan is Daghraven de pikzwarte, ijzige afgrond.

Daghraven is de pikzwarte, ijzige afgrond. ​

Hier geen lichtelijk melancholische klanken, wel kille ambient en beklemmende drones. Het gebouw, met zijn oude industriële setting, dat nog extra gewicht kreeg door de schaarse belichting, smolt perfect samen met de muziek. Een minpunt was wel dat de ramen bij momenten heel hard meetrilden, wat wel durfde storen. Op andere momenten sloot het dan weer uitstekend aan bij de muziek.

Wie een over het podium dansende Imbrechts wou aanschouwen, was op het verkeerde optreden terecht gekomen. Geconcentreerd bleef de muzikant een heel optreden strak over zijn laptop en effecten gebogen. Bij dit soort muziek is het vooral de erg fysieke ervaring tijdens een concert die de meerwaarde vormt. Door de fragiliteit van het gebouw bleef het volume over het algemeen redelijk beperkt, waardoor die fysieke ervaring soms ontbrak. Maar al bij al toch knap hoe Imbrichts je meetrekt in zijn duistere trip.

Gotische fusion

Daarna was het de beurt aan Inwolves, een trio rond drumster Karen Willems. Een dame waar wij niet graag problemen mee zouden hebben en die op het vlak van drummen van niemand lessen te leren had. De muziek bestond uit een mengeling van noiserock en iets wat je zou kunnen omschrijven als gotische fusion (bestaat dat genre ondertussen al?). Het optreden bleek echter een hobbelig parcours.

Een rillingen veroorzakende finale maakte iets goed

Op sommige momenten probeerden de drie net iets té hard. Als je dan toch het ongeleide projectiel wilt uithangen, wees dan boeiend ongeleid. Kettingen bovenhalen en toch niet irriteren is, als je niet Einstürzende Neubauten heet, sowieso al moeilijk. Wanneer het trio echter een strak samenspel neerzette, werd het meteen veel meeslepender, zeker tegen het einde van de set aan. Een rillingen veroorzakende finale maakte toch nog iets goed. Over het algemeen was het wel een geslaagde avond te noemen, die het niveau van de vorige edities echter net niet haalde.

De vierde en laatste Elsewhere vindt plaats op 4 mei in het Museum voor Dierkunde.

Tijdens Elsewhere organiseren het STUK en 30CC concerten op ongewone plekken. De eerste editie, waar John Lemke en Innerwoud hun ding mochten komen doen, ging door in het Stadhuis van Leuven. In december vulden CHVE en Syndrome dan weer de kapel van het KADOC met hun onheilspellende klanken.De vierde editie gaat door op 4 mei in het Zoölogisch Instituut, waar Razen en Nathan Wouters zullen aantreden.