artikel> Alma mater wil lockdowns en grenssluitingen voor zijn

KU Leuven wil zoveel mogelijk studenten terug naar België halen

Rector Luc Sels wil zoveel mogelijk studenten en personeel terughalen. Maar dat geldt niet voor iedereen: 'Het zou onverstandig zijn om terug te keren uit een veilig land naar België.'

Gepubliceerd

Buitenlandse Zaken vraagt Belgen in het buitenland om terug te komen. De grenzen in Europa zijn namelijk aan het sluiten. De rector raadt studenten dan ook aan om dit advies zo goed als mogelijk op te volgen en hun vlucht snel te boeken.

Geen bindend terugkeeradvies

Hij maakt wel een uitzondering voor studenten die oordelen dat ze op een locatie zijn waar ze comfortabel en veilig kunnen verblijven. Hij noemt bijvoorbeeld sommige landen in Zuid-Amerika, waar nog studenten en personeel zitten. Hier zijn veel minder gevallen van coronabesmetting geregistreerd, al wijst de rector erop dat ook hier de situatie snel verandert en opvolging noodzakelijk is.

'Het zou onverstandig zijn om terug te keren uit een veilig land naar België, waar de coronapiek nog verwacht wordt in de komende twee weken', zegt de rector. 'Maar ook in die situaties maken we duidelijk dat terugkeren steeds moeilijker wordt en volgen we individueel op.'

Sels en de KU Leuven-ploeg heeft er daarom bij Buitenlandse Zaken op aangedrongen om geen bindend terugkeeradvies uit te vaardigen. Dat is er ook niet gekomen. Sels maakt duidelijk dat men in intens contact staat met al het personeel en studenten in het buitenland.

Zondag heeft het crisisteam nog samengezeten en versneld actie ondernomen om studenten en personeel in het buitenland te contacteren. Zij konden antwoorden aan de hand van vier situaties: a) Ik ben terug thuis; b) ik ben onderweg naar huis; c) ik wil terug, maar kan niet en d) ik wil blijven of ik twijfel nog.

De eerste twee situaties zijn eenvoudig: zelfquarantaine eens men terug is. Drie en vier zijn moeilijker. 'Wij behouden het intensief contact via sms, telefoon en andere kanalen', horen we van Sels.

Kostenplaatje

Antwoorden over studenten die al kosten hadden gemaakt bij de universiteit voor een buitenlandse activiteit zoals een studiereis, moet de rector schuldig blijven. 'Het antwoord ken ik nu niet. Dat wordt in kaart gebracht en deels op opleidingsniveau bekeken.'

Hij probeert de student wel zoveel mogelijk garantie te geven: 'Als er nog geen kostenderving van onze kant is, is het eenvoudig en betalen we terug. Maar we zullen in samenspraak met de opleidingen elke concrete casus moeten bekijken.'

Aan VUB en UGent gelijkaardig advies

Aan de VUB heeft men beslist alle studenten in het buitenland terug te roepen en werkt men dus wel met een bindende, algemene terugkeerverplichting, blijkt uit een interne mail.

'Studenten die in het buitenland verblijven dienen terug te keren, tenzij dit onmogelijk is, of tenzij ze in het land van hun verblijf, voor een langere tijd in een veilige en comfortabele situatie verkeren.' Indien men terugkeert moet men in quarantaine gaan.

Bij de UGent wordt de situatie geval per geval opgevolgd, zei persverantwoordelijke Stephanie Lenoir gisteren aan De Standaard. De krant maakte ook melding van de vrijwillige terugkeer van 500 studenten.

Powered by Labrador CMS