Studentennieuws uit Nederland, India en het Verenigd Koninkrijk

De wereld rond op zoek naar studentennieuws

10 oktober 2016
Artikel
Auteur(s): Katrien Dreesen
De wereld rond brengt deze week studentennieuws uit Nederland, India en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland - Studentenleven in opspraak door doopincidenten

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het overkoepelende orgaan van 48 Nederlandse studentenverenigingen, diende een aanvraag in om de studentenverenigingen van het land op de lijst van Immaterieel Erfgoed te laten plaatsen.

De recente heisa rond de Groningse studentenvereniging Vindicat heeft echter stokken in de wielen van de aanvraag gestoken. Zo werd een schacht, een gedoopte student, afgevoerd naar het ziekenhuis na een klap op het hoofd tijdens een doop. Kort daarvoor kwam ook al een beoordelingslijst van vrouwelijke eerstejaarsstudenten aan het licht. Omwille van de incidenten heeft het kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed de beslissing over de aanvraag van de LKvV een à twee maanden uitgesteld.

Binnenkort gaan de LKvV en het kenniscentrum rond de tafel zitten. De bedoeling is om maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat studentendopen niet meer uit de hand lopen. ‘Momenteel heeft de universiteit al heel wat regels opgesteld om studentendopen in goede banen te leiden’, licht Ruben Hoekman, voorzitter van de LKvV, toe. ‘Ik hoop dat we samen nog andere maatregelen kunnen vinden om de studentendopen op een prettige manier te laten verlopen. Op die manier kunnen de Nederlandse studentenverenigingen alsnog erkend worden als Immaterieel Erfgoed.’

Verder lezen:
immaterieelerfgoed.nl
lkvv.nl

India - Studenten weigeren examens af te leggen

Door de opdeling van India in 1947 ontstond er een territoriaal conflict tussen China, India en Pakistan over het gebied van Kashmir. Na bijna 60 jaar kwam het in 2003 tot een wapenstilstand tussen India en Pakistan, maar militaire operaties blijven dagelijkse kost en er is nog steeds geen akkoord over wie mag regeren over het gebied.

Begin juli vielen heel wat doden en gewonden bij militaire acties. In Srinagar protesteren studenten nu tegen dat onrecht. Met spandoeken waarop ze de ‘brutaliteiten van mannen in uniform tegenover burgers’ aanklagen, vullen ze het straatbeeld. Het Staatsministerie van Onderwijs, dat ‘blind is voor de situatie’, wordt met de vinger gewezen. Verder weigeren de studenten examens af te leggen. ‘Hoe zouden we aan de examens kunnen beginnen nadat sommige van onze vrienden blind zijn geworden of verminkt door schotwonden?' klinkt het.

De studenten eisen een geweldloze oplossing van het Kashmir-conflict. Pas dan willen ze weer examens afleggen.

Verder lezen:
kashmirlife.net
greaterkashmir.net

Verenigd Koninkrijk - Piek in zelfmoordcijfers

Op één jaar tijd pleegden maar liefst vijf studenten aan de universiteit van York zelfmoord, vermoedelijk het hoogste aantal ooit aan een Britse universiteit. De universiteit stelt een onderzoek in en kondigt aan dat ze de komende drie jaar 500.000 pond extra zal besteden aan de mentale gezondheid van haar studenten.

Volgens cijfers van het Office for National Statistics (ONS) verdubbelde het aantal zelfmoorden onder Britse studenten bijna tussen 2007 en 2014. In het Verenigd Koninkrijk komt mentale gezondheid bij studenten dan ook steeds meer in de aandacht. De vraag naar hulp is de voorbije vijf jaar met 50% gestegen. Opvallend: meer internationale studenten en eerstejaars vinden hun weg naar mentale begeleiding. Universiteiten hebben de middelen niet meer om alle studenten op te vangen, waardoor andere hun budget voor mentale gezondheidszorg zelfs hebben moeten verdriedubbelen.

Heb je zelf vragen over zelfdoding? Bel naar de zelfmoordlijn op nummer 1813 of surf naar zelfmoord1813.be.

Verder lezen:
thegryphon.co.uk
theguardian.com