artikel> Enkel vrouwelijke experts grensoverschrijdend gedrag

Torfs en studentenkoepel in de clinch over 'all female panel'

LOKO, de Leuvense studentenkoepel, organiseert zoals vorig jaar een debat over grensoverschrijdend gedrag. Volgens oud-rector Rik Torfs zouden enkel vrouwen in het panel zitten, maar dat klopt niet.

Gepubliceerd

Update

Torfs reageerde ondertussen op het feit dat er wél een man aanwezig is. 'Mooi dat studenten voor de 'man' zorgen in debat over grensoverschrijdend gedrag. Maar op de website van de KU Leuven staat het niet', tweette hij.

LOKO organiseert naar aanleiding van haar campagne 'Can't touch this' een debat over grensoverschrijdend gedrag. 'Hoe kan ik gepast flirten? Wat is overschrijdend? Is 'nee' soms 'ja' en 'ja' soms 'nee'?', staat te lezen op het facebookevenement. Verschillende experts treden in debat over de vragen die met de #MeToo-beweging steeds meer rijzen.

Oud-rector Rik Torfs klinkt cynisch op Twitter. Hij meent dat het debat enkel vrouwen aan bod laat.

Een slinger die doorslaat, klinkt het op Twitter. Maar volgens LOKO is dat helemaal niet het geval. De experts van dienst zijn inderdaad vrouwen, maar ook de mannelijke studentenvertegenwoordiger Thibault Deneus maakt deel uit van het debat. Geen 'all female panel' dus.

Probleem

LOKO geeft wel toe dat het niet gemakkelijk was om ook een man in het panel te krijgen. Initieel waren er vier leden die allemaal vrouw waren. Zij zijn expert op het gebied van grensoverschrijdend gedrag. Een mannelijke expert bleek evenwel moeilijker te vinden.

'Wij hebben daar actief naar gezocht,' zegt Hanne Goossens, diversiteitsmandataris voor LOKO, 'maar konden er eerst geen vinden.' Ook Liesbeth Kennes, vormings- en beleidsmedewerker seksueel grensoverschrijdend gedrag bij CAW Oost-Brabant / Stad Leuven en zelf panellid, geeft toe dat dat een probleem is: er zouden gewoonweg te weinig mannen gespecialiseerd zijn in de materie.

Eerste de beste

Het bureau van de studentenkoepel vond het evenwel heel belangrijk dat ook een man betrokken zou worden. 'Daar waren wij absoluut akkoord mee', zegt Goossens. 'Het is belangrijk als signaal om te tonen dat deze problematiek zowel mannen als vrouwen aanbelangt. Bovendien zijn mannen zelf ook soms slachtoffer.'

Toch stond LOKO erop om een expert te vinden die inhoudelijk op de hoogte is van de situatie in Leuven. 'We wilden niet zomaar de eerste de beste, gewoon omdat hij man is', stelt Goossens.

Uiteindelijk werd geopteerd voor Deneus. 'Vanuit zijn ervaring als studentenvertegenwoordiger weet hij goed wat leeft bij de studenten. Zelf ziet hij regelmatig situaties van grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld in het uitgaansleven. Ook zetelt hij in de diversiteitsraad van zijn faculteit, waardoor hij de problematiek binnen de universiteit kent.'

All male panel

Opvallend is natuurlijk dat het probleem zich eerder in de andere richting bevindt: doorgaans worden vooral mannen gevraagd om als expert op te treden in een panel. De tweet van Torfs lijkt vooral te schertsen met de hetze rond deze 'all male panels'.

Zo ontstond in maart een mediarel naar aanleiding van het Politika-debat aan onze universiteit. Minister Sven Gatz (Open VLD) zou daar deelnemen aan de discussie, maar besloot op de valreep af te zeggen. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat een debat met enkel mannen niet meer van deze tijd is. Het signaal werd beschouwd als een coûp de théâtre, maar zwengelde het debat over te eenzijdige panels wel aan.

Powered by Labrador CMS